Regioner sløjfer så småt selv udskældt produktivitetskrav

    Alle landets fem regioner har nu lagt budget for næste år. Og flere steder har man fritaget hospitalsafdelinger fra det omdiskuterede produktivitetskrav på to procent.

    – Der tegner sig heldigvis langt om et længe et folketingsflertal for at afskaffe produktivitetskravet, men ude i hospitalsvirkeligheden er vi allerede i fuld gang, siger formand for Danske Regioner Bent Hansen (S).

    – Derfor vil vi næste år fritage endnu flere afdelinger fra kravet, og vi håber, at Folketinget vil spille med og fjerne kravet i 2018, så vi ikke straffes for at gøre det rigtige for patienterne, siger han i en pressemeddelelse.

    Hospitalerne har siden midten af 00’erne været underlagt et årligt produktivitetskrav. Det betyder, at de hvert år skal levere en større aktivitet – flere behandlinger og undersøgelser – for de samme penge.

    Produktivitetskravet ligger også fast næste år. Så den enkelte region skal selv finde de penge, der går tabt, hvis hospitalerne samlet set ikke opnår en produktivitetsvækst på to procent.

    Men et flertal på Christiansborg vil afskaffe toprocentskravet. Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil gøre det allerede fra næste år. Også De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet er modstandere.

    Regeringen henviser til, at regionerne selv har accepteret kravet i aftalen om regionernes økonomi for 2018. Samtidig er der nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til en bedre styring af sundhedsvæsenet.

    /ritzau/