Læger opdager depression hos gravide og kommende fædre

    Fødselsdepressioner rammer både kvinder og mænd. Hidtil er lidelsen først blevet konstateret efter fødslen. Men en ny undersøgelse fastslår, at de svære nedture kan opdages langt tidligere.

    Resultatet er vigtigt for både børn og voksne, fortæller chefpsykolog Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet. Han er formand for gruppen bag projektet.

    – Det opsigtsvækkende er, at vi kan opdage fødselsdepressioner, allerede før barnet er født. Det betyder, at vi kan komme i gang med behandling, støtte og hjælp, så familien ikke bliver belastet, når barnet er født, siger han.

    I halvandet år har en række læger i København screenet kommende forældre omkring 24. graviditetsuge – altså knap fire måneder før fødslen.

    I alt 1206 vordende mødre og fædre har deltaget. De har besvaret et særligt spørgeskema, som skal afsløre tegn på fødselsdepression. En sådan undersøgelse laves normalt først seks til otte uger efter fødslen.

    En af deltagerne er 31-årige Cathrine Petersen fra København. Hun havde en svær tid under sin første barsel. Hun var bange og isolerede sig.

    Og da hun et par år senere blev gravid igen, frygtede hun, at de dårlige oplevelser ville gentage sig.

    – Jeg blev angst og ked af det og prøvede at arbejde mig fra det, siger hun.

    Cathrine Petersens læge screenede hende tidligt i graviditeten for fødselsdepression. Og derefter blev den gravide mor – sammen med sin mand – henvist til en psykolog.

    – Fra jeg begyndte at gå hos psykologen, har mit humør og psykiske velbefindende været i en opadgående kurve. Jeg har haft en helt anden barsel end første gang, siger hun.

    I projektet fra København blev familier med optræk til depression straks henvist til psykologbehandling. For manges vedkommende nåede problemerne at blive løst eller mindsket, inden barnet kom til verden.

    Ved screeningerne blev det vurderet, at 11 procent af kvinderne og otte procent af mændene havde eller var i risiko for at få en fødselsdepression.

    /ritzau/