Sverige holder krisemøde om rekruttering af unge til bander

  Under et krisemøde i Sverige tirsdag, blev det drøftet, hvordan rekrutteringen af børn og unge til kriminelle bander skulle brydes.

  Det var den svenske justitsminister Gunnar Strömmar, der indkaldte rådet mod organiseret kriminalitet. Her sidder rigspolitichefen og repræsentanter fra andre politimyndighed er samt for de sociale myndigheder, skolebestyrelsen og børneværnsinstitutioner.

  Det skriver nyhedsbureauet TT.

  – Denne slags kriminalitet, hvor unge bliver både gerningsmænd og ofre for meget alvorlig kriminalitet, skal ikke forstås som enhver anden ungdomskriminalitet, siger Gunnar Strömmar på mødet.

  Justitsministeren beskriver bandekriminaliteten som en “helt anden kategori af ungdomskriminalitet, end hvad myndighederne er vant til”.

  Ifølge Gunnar Strömmar foretager regeringen nu en “historisk stor investering”, hvad angår juridiske og sociale indsatser.

  Det gør man for blandt andet at komme rekrutteringen af unge bandemedlemmer til livs.

  Ifølge svensk politi bliver tre personer rekrutteret til de kriminelle bander hver dag. Det indebærer cirka 1000 nye medlemmer om året. Det skriver nyhedsbureauet NTB.

  Mødet sker i kølvandet på de syv skuddrab med forbindelse til bandekriminalitet, der fandt sted inden for en periode på ti dage i september.

  Flere af episoderne menes at bunde i en intern konflikt i det kriminelle netværk Foxtrot, som ledes af Rawa Majid – også kendt som “den kurdiske ræv”.

  Han menes at gemme sig i Tyrkiet, hvor han også har fået statsborgerskab. Han kan således ikke udleveres til Sverige.

  Den svenske regering har været fåmælt om, hvad der bliver gjort politisk og diplomatisk for at få udleveret Majid. Det skriver TT.

  TT har spurgt regeringen, om Sveriges Nato-proces gør det sværere for regeringen at presse Tyrkiet til udlevering.

  Gunnar Strömmar svarer, at det nærmere et det modsatte.

  – En stor fordel ved Nato-processen har været etableringen af en gensidig aftale, som handler om et samarbejde hvad angår terrorisme og alvorlig organiseret kriminalitet, siger han til bureauet.

  /ritzau/