Sorgdrama vækker begejstring til dansk filmfest

    Sønderjylland er atter kommet på det dramaturgiske danmarkskort.

    “Resten af livet”, som udspiller sig i et stille lokalsamfund nær Vestkysten hos en lille familie, der rammes af en stor tragedie, er ifølge Danske Filmkritikere årets bedste danske film.

    Filmen fik overrakt statuetten til Bodilprisen, som løb af stablen i Folketeatret i København lørdag aften med satiriker Huxi Bach som vært.

    – “Resten af livet” er et rørende og smukt iscenesat sorgdrama: en historie om en families meget forskellige reaktioner på en stor tragedie. Det er varmt og humoristisk slow cinema med et lag af humanisme så tykt som tandsmør på et rundstykke, skriver Bodil-komitéen i sin motivationstale.

    Det er Frelle Petersens anden Bodil-statuette. Han vandt den første i 2020 for Bedste Manuskript for filmen “Onkel”, der også udspiller sig i Sønderjylland.

    Selv om Frelle Petersen denne gang løb med hovedprisen, var det holdet både bag og foran kameraet på “Vanskabte land”, som flest gange blev kaldt op på scenen.

    Elliott Crosset Hove fik for sin præstation i det historiske drama statuetten for Bedste Mandlige Hovedrolle, mens hans kollega Ingvar Sigurdsson blev tildelt en Bodil for Bedste Mandlige Birolle.

    Der var også en pris til filmens fotograf, Maria von Hausswolff.

    Dramaet “Rose”, som Niels Arden Oplev står bag, fulgte trop med to statuetter. De gik til Sofie Gråbøl i kategorien Bedste Kvindelige Hovedrolle og Lene Marie Christensen for Bedste Kvindelige Birolle.

    Sidstnævnte vandt også prisen i samme kategori til Robert-uddelingen i februar.

    Mens Bodilprisen samler dagspressens filmskribenter, uddeles Robert-prisen af Danmarks Film Akademi, som består af folk fra filmbranchen.

    Filmen “Holy Spider” ryddede bordet til Robert-prisen. Ved Bodilprisen kunne filmen hive en enkelt statuette hjem i kategorien Bedste Manuskript.

    Den 81-årige filmskaber, skuespiller og manuskriptforfatter Erik Clausen blev hyldet med Årets Æres-Bodil for sit lange virke, der spænder over “Midt om natten” og “Cirkus Casablanca” til “De frigjorte” og “Villa Paranoia”.

    – Vi kunne godt være i tvivl om, hvorvidt Erik Clausen egentlig har lyst til at modtage en Æres-Bodil for sit lange virke i filmens tjeneste. For er der nogen, der gennem tiden har været modstander af de store institutioner og de nogle gange traditions-sleske arrangementer, så er det Erik Clausen.

    – Det skal dog ikke afholde os fra at hylde en mand, der i den grad har været med til at forme dansk film og dansk kultur gennem et langt og aktivt liv, lyder det i Bodil-komitéens motivationstale.

    Der blev i alt uddelt 14 statutter til Bodilprisen. Prisen er opkaldt efter de to danske skuespillerinder Bodil Kjer og Bodil Ipsen.

    /ritzau/