Canadas regering kræver skandaleramt hockeyledelse udskiftet

    Canadas sportsminister, Pascale St-Onge, kræver en udskiftning i toppen af det canadiske ishockeyforbund, Hockey Canada, efter at der er kommet nye afsløringer i forbundets misbrugsskandale.

    – Personligt stoler jeg ikke på, at denne organisation med dens nuværende ledelse kan kapere at ændre sig selv og at gennemføre de ændringer, som den canadiske befolkning kræver af Hockey Canada, siger sportsministeren.

    Hockey Canada har i en rum tid kæmpet mod anklager om gruppevoldtægter, som kvinder har fremsat mod prominente canadiske ishockeyspillere.

    En af anklagerne kom frem i juni, og det skabte særligt interesse for et forlig, som ishockeyforbundet havde indgået med den selv samme kvinde, der fremsatte anklagen, to måneder forinden.

    Anklagen blev fremsat som et civilt søgsmål mod Hockey Canada og otte spillere. Nogen af dem har tidligere deltaget ved junior-VM i ishockey i 2018.

    Kvinden, som kun er blevet identificeret som “E.M.” i retsdokumenterne, hævder, at hun var offer for et seksuelt overgreb på et hotel i byen London i den canadiske provins Ontario efter et Hockey Canada-arrangement i juni i 2018.

    Den canadiske regering reagerede ved at stoppe med at finansiere Hockey Canada. Premierminister Justin Trudeau kritiserede toppen af forbundet for deres øjensynligt “overlagte ignorering” af de seksuelle overgreb.

    Siden da har flere anklager om gruppevoldtægter set dagens lys. Hockey Canada har erkendt, at forbundet har udbetalt flere millioner canadiske dollar i forlig i næsten to dusin sager, der vedrører anklager om seksuelle overgreb.

    To canadiske aviser – The Globe og The Mail – har siden berettet om en hemmelig fond i forbundet, som det bruger til at betale sig ud af sager om seksuelle overgreb.

    Kravet fra Pascale St-Onge er blevet fremsat, efter at fungerende formand for hockeyforbundet Andrea Skinner måtte stå skoleret for det canadiske underhus.

    Her blev hun blandt andet udspurgt om en lang række forlig, som forbundet har indgået.

    Hun forsvarede sig med, at det var et generelt “samfundsproblem”

    – Antydningen af, at giftig adfærd på en eller anden måde specifikt er et ishockeyproblem eller at gøre ishockey til syndebuk for en giftig kultur, er efter min bedste overbevisning ikke konstruktiv i forhold til at finde løsninger, sagde hun.

    Hun sagde også, at bestyrelsen i forbundet ikke mente, at det var den rette tid til at foretage ændringer i ledelsen.

    /ritzau/Reuters