Sundhedsmyndigheder får hård kritik for sene aktindsigter

    Mange – især journalister – må stadig vente alt for længe på at få behandlet deres anmodning om aktindsigt hos sundhedsmyndighederne.

    Faktisk er problemerne efterhånden så bekymrende, at Folketingets Ombudsmand har orienteret Folketinget om situationen.

    Det skriver ombudsmand Niels Fenger i en pressemeddelelse. Hans rolle er at beskytte borgernes rettigheder.

    – Sundhedsmyndighedernes lange sagsbehandlingstider i aktindsigtssager betyder i praksis, at nogle sager bliver behandlet så sent, at blandt andet mediernes mulighed for at overvåge og formidle aktuelle problemstillinger er reelt udfordret.

    – Derfor finder jeg situationen så bekymrende, at jeg har valgt at orientere Folketinget om situationen, siger Niels Fenger.

    Der er generelt regler for, hvor lang tid en anmodning om aktindsigt må tage at behandle.

    Anmodningen skal behandles inden for syv arbejdsdage efter offentlighedsloven. Og det skal ske inden for en måned efter miljøoplysningsloven. Men dem overholder sundhedsmyndighederne ikke.

    Problemerne er størst hos Sundhedsministeriet og Statens Serum Institut (SSI), skriver ombudsmanden.

    Hos Sundhedsministeriet var den gennemsnitlige behandlingstid ved årsskiftet cirka 108 dage. Her var 125 aktindsigter uafsluttet.

    Hos Statens Serum Institut var på samme tidspunkt en behandlingstid på cirka 44 arbejdsdage. SSI havde dengang 85 igangværende sager.

    Ifølge ombudsmanden har sundhedsmyndighederne undervejs iværksat en række tiltag for at få sagsbehandlingstiderne ned. Det har dog ikke løst problemerne. Og det vil heller ikke ske i den nærmeste fremtid.

    Ombudsmanden har derfor bedt Sundhedsministeriet om at overveje, om tiltagene er nok. Så de inden for kort tid kan overholde fristerne igen.

    Ud over at beskytte borgernes rettigheder er Ombudsmandens opgave blandt andet at behandle klager over offentlige myndigheder.

    /ritzau/