Sverige betragter abekopper som en alment farlig sygdom

    Sveriges regering har besluttet at klassificere abekopper som en alment farlig sygdom. Det fremgår af en pressemeddelelse fra regeringen fredag.

    – Gennem klassificeringen gives adgang til at vedtage tiltag mod smittespredning, der har til formål at forhindre yderligere spredning, siger socialminister Lena Hallengren ifølge TT.

    Regeringen har taget beslutningen efter anbefaling fra den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten (FHM).

    En alment farlig sygdom er defineret som en “sygdom, som kan være livstruende, indebære langvarig sygdom eller svær lidelse eller medføre andre alvorlige konsekvenser”. Det fremgår af den svenske lov om smittespredning, skriver tv-stationen SVT.

    Sverige har konstateret et enkelt tilfælde af abekopper. Den smitsomme sygdom, der stammer fra det centrale og vestlige Afrika, er også konstateret i andre europæiske lande.

    I Storbritannien er der fundet yderligere 11 tilfælde, så det samlede antal fredag er oppe på 20. Det meddeler det britiske sundhedsministerium ifølge Reuters.

    I Portugal er der foreløbig fundet 23 smittede, mens Spanien har 21 bekræftede tilfælde af smitte.

    Der er endnu ikke set tilfælde af abekopper i Danmark, og Sundhedsstyrelsen frygter ikke udbredt spredning af sygdommen herhjemme.

    Alligevel har man udarbejdet retningslinjer for, hvordan abekopper skal håndteres i det danske sundhedsvæsen, hvis sygdommen skulle dukke op.

    – Vi forventer ikke, at der kommer udbredt spredning af abekopper i Danmark, men vi er opmærksomme på, at der kan komme enkelte tilfælde, siger enhedschef Bolette Søborg, Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

    Abekopper viser sig typisk i form af feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler.

    Sygdommen varer ifølge Sundhedsstyrelsen normalt to til fire uger og går i de fleste tilfælde over af sig selv.

    De nuværende tilfælde af abekopper i Europa har især været blandt mænd, som har haft seksuelle forhold med mænd, og som har været ude at rejse.

    /ritzau/