Mette F. er åben for at give hurtigere tilladelser på grøn energi

    Den grønne omstilling skal gå hurtigere, end den gør i dag. Og det kan blandt andet ske ved at give hurtigere tilladelser til at opføre grøn energi.

    Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag i forbindelse med et topmøde i Esbjerg, hvor regeringschefer fra Tyskland, Belgien og Holland samt formanden for EU-Kommissionen deltager.

    – Vi har ikke 30 år. Vi har ikke 20 år – ikke engang ti år, sagde Mette Frederiksen under en paneldebat onsdag eftermiddag, med henvisning til at den grønne omstilling skal op i tempo.

    Under debatten var også deltagere fra erhvervslivet fra de fire lande.

    Mette Frederiksen henviser til et “fast track” for “store investeringer” som en mulig løsning.

    – Vi vil gerne gøre det regionalt, siger Mette Frederiksen.

    Dermed er hun åben for en plan, som EU-Kommissionen onsdag har fremlagt.

    Den handler om, hvordan EU hurtigst muligt skal gøres fri af fossil energi som olie og gas fra Rusland.

    Et af midlerne til at nå dertil er, at medlemslandene hurtigst muligt udpeger “go-to”-områder, hvor man ved, at der kan gives tilladelse til at opføre vedvarende energi.

    Det skal mindske ventetiden, som ifølge EU-Kommissionen i dag kan være mellem seks til ni år. Det er altså den tid, der vil gå, før man kan få tilladelse til at opføre en vindmøllepark. Det bør reduceres til et år, siger EU-Kommissionen.

    På et efterfølgende pressemøde siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at det normalt kan tage omkring to år at opbygge en vindmøllepark. Men godkendelsesprocessen gør, at det ofte tager flere år.

    – Nogle af reglerne er nationale. Nogle er fra EU. Og det er derfor, at det er meget positivt fokus fra deres (EU, red.) side, siger han.

    Samtidig er Dan Jørgensen ikke afvisende over for, at Esbjerg kan blive et af de såkaldte “go-to”-områder.

    Hvis EU-Kommissionens forslag bliver en realitet, vil det nemlig være op til det enkelte land at bestemme.

    – Det er helt klart en mulighed, siger Dan Jørgensen.

    /ritzau/