Kommentator om tale: Villadsen undgik klogt områder der splitter

    Mai Villadsen undgik i sin tale emner, hvor partiet har delte meninger, og hun talte i stedet udelukkende om de ting, partiet er stærkt enig om.

    Sådan lyder analysen fra Erik Holstein, som er politisk kommentator hos Altinget.

    I talen kom den politiske ordfører eksempelvis slet ikke ind på de diskussioner, der skal være på årsmødet om partiets officielle holdning til EU.

    Flere top-partifolk har talt for, at Enhedslisten skal droppe sit ønske om en dansk udmeldelse af EU.

    – Hun er meget forsigtig på de områder, hvor man skal i gang med at tage beslutninger på årsmødet, siger Erik Holstein.

    – Det var en samlende tale. Hun siger ting, som hele Enhedslisten kan bakke op om, uanset om man står på den ene eller anden position i forhold til EU og Nato.

    – Hun indskrænker sig til kun at nævne forsvarsforbeholdet. Det er klogt af hende, fordi det lige præcis er noget, alle i Enhedslisten er enige om, siger han.

    Desuden brugte Villadsen taletid på at affeje netop den kritik, der har været om et splittet parti under krigen i Ukraine. Det gjorde hun blandt andet ved at tale om, hvordan Enhedslisten i langt tid har råbt på uafhængighed af russisk gas.

    – Det er taktisk set en meget klog måde at gå til problemerne på, siger Erik Holstein.

    Ud over krig talte Mai Villadsen om fattigdom. Nærmere specifikt brugte hun de prisstigninger, der er i samfundet, som anledning til at løfte kravet om et permanent børnetilskud til de fattigste familier.

    Og det gør hun, fordi det er et af partiets vigtigste linjer. En politisk øm tå, siger Holstein.

    – Det er tvivlsomt, om man når at finde en varig løsning inden et valg. Og det vil være skidt fort Enhedslisten, hvis de ikke kan krydse den af og sige, at det problem, har de fået fikset, siger han.

    /ritzau/