Analytiker: Tyrkiet kan blokere for Nato-medlemskab

    Det kræver et enstemmigt Nato at blive optaget i alliancen. Og derfor har Tyrkiet reelt mulighed for at blokere for, at Finland og Sverige bliver medlemmer.

    Det siger Steen Kjærgaard, major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

    Fredag udtalte Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan til nyhedsbureauet Reuters, at Sverige og Finland er “hjem for mange terrororganisationer”.

    – Vi har ikke en positiv opfattelse i denne sag. Nordiske lande er som gæstehuse for terrororganisationer, hedder det i en erklæring til journalister fra den tyrkiske leder efter fredagsbønnen i Istanbul.

    Ifølge militæranalytikeren kan Tyrkiet vælge at gøre alvor ved udtalelserne og stemme imod.

    – Nato er et mellemstatsligt anliggende mellem stater, hvor alle stater har en stemme. I Nato træffes beslutninger i enstemmighed, så i sidste ende vil Tyrkiet kunne blokere for svensk og finsk optagelse, da også et medlemskab kræver enstemmighed, siger Sten Kjærgaard.

    Ifølge Sten Kjærgaard skal Erdogans udtalelse ses i lyset af det geopolitiske spil, der er omkring Sortehavet og Tyrkiets position. Tyrkiet er Nato-medlem, men har samtidig også en række sikkerhedsinteresser, som Rusland er en del af.

    – Jeg tror, man skal se det i det spil, at Erdogan forsøger at balancere i begge interesser. Derfor er det mest sandsynlige også, at Tyrkiet vælger at afstå fra at stemme, siger militæranalytikeren.

    – Det kan man vælge af gøre. Det er ikke det samme, som at stemme i mod, siger han.

    Den finske præsident, Sauli Niinistö, og den finske statsminister, Sanna Marin, sagde i en erklæring torsdag, at Finland bør tilslutte sig Nato som fuldgyldigt medlem. Og det bør ske hurtigst muligt.

    Sverige ventes mandag ifølge svenske medier at træffe beslutning om at søge om at blive medlem af Nato.

    /ritzau/