Indonesien godkender plan om at flytte hovedstad til Borneo

    Indonesiens parlament har godkendt et lovforslag om at flytte landets hovedstad fra Jakarta til Kalimantan på øen Borneo.

    Det oplyser parlamentsformand Puan Maharani tirsdag.

    Den nye hovedstadslov, der danner den juridiske ramme for præsident Joko Widodos ambitiøse forslag, fastlægger, hvordan udviklingen af hovedstaden skal finansieres og styres.

    Præsident Widodo præsenterede sin plan om at flytte hovedstaden tilbage i august 2019.

    Dengang forklarede præsidenten, at der er tale om en strategisk placering af den nye hovedstad i midten af Indonesien tæt på voksende byområder.

    Jakarta trues således af oversvømmelser, trafikkaos og jordskælv.

    Storbyen har godt ti millioner indbyggere, men tæller man hele det befolkningstunge opland med, runder byen 30 millioner.

    Den nye hovedstad skal ligge på Borneo, der ikke rammes af naturkatastrofer i lige så høj grad som resten af landet.

    I forbindelse med præsentationen af planen i 2019 udtrykte miljøaktivister skepsis over for den nye hovedstads placering. De frygter, at det vil gå ud over Borneos skove, hvor blandt andet orangutanger og næseaber har hjemme.

    – Beslutningen vil få betydning for miljøet. Jakarta har været ramt af forurening, vandkrise og oversvømmelse. Vi vil ikke have de problemer i den nye hovedstad, lød det dengang fra Jasmine Puteri fra Greenpeace i Indonesien.

    Ifølge Indonesiens præsident vil etableringen af den nye hovedstad koste cirka 221 milliarder kroner.

    /ritzau/Reuters