Overraskelse fra USA giver nedtur for danske aktier

    Der er en solid ørefigen til flere af de danske aktier torsdag formiddag.

    Omkring klokken 10.30 falder det ledende danske aktieindeks, C25, med cirka 2,6 procent. C25-indekset består af de 25 største aktier på den danske børs.

    Hvis faldet holder dagen ud, vil det være blandt de 15 største fald nogensinde for C25-indekset.

    Årsagen til det relativt store indeksfald skal findes i USA, hvor den amerikanske centralbank onsdag aften dansk tid kom med lidt af en overraskelse.

    I et referat fra et møde i centralbanken kom det frem, at banken lægger op til at stramme sin pengepolitik hurtigere og måske endda også mere, end hvad investorerne gik og regnede med.

    Det har overrasket flere investorer negativt, da det betyder, at centralbanken hurtigere end ventet vil drosle ned for den finansielle støtte, som har holdt hånden under økonomien i løbet af coronapandemien.

    I C25-indekset falder biotekvirksomheden Genmab tungest med et fald på 4,5 procent. Derefter kommer logistikselskabet DSV med et fald på 4,1 procent og vindmølleproducenten Vestas med et fald på 3,9 procent.

    Selv om torsdagens foreløbige fald stikker ud, så er det stadig et stykke fra det historisk største fald nogensinde for C25-indekset, der blev skabt i 2016.

    Det største fald på en dag var 12. marts 2020, hvor indekset dykkede otte procent. Det var på niveau med det, der blev set under finanskrisen.

    Faldet kom, dagen efter at statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede store dele af Danmark ned for at bremse coronasmitten.

    /ritzau/