EU-domstol bliver ikke hørt i sag om salg af flybrændstof

    Retten i Odense afviser et ønske fra virksomhederne Dan-Bunkering og Bunker Holding om at få EU-Domstolen til at afklare en række principielle spørgsmål i straffesag mod de to virksomheder.

    Det oplyser Dan-Bunkering torsdag formiddag i en pressemeddelelse, efter at retten har truffet afgørelse i sagen.

    – Vi havde gerne set, at spørgsmålene var blevet forelagt EU-domstolen, da de er af principiel karakter, men tager afgørelsen som udtryk for, at selskabernes indlæg har været med til at skabe klarhed, så retten kan træffe en afgørelse i sagen på det foreliggende grundlag, lyder det i pressemeddelelsen fra Dan-Bunkering.

    Dan-Bunkering, Bunker Holding og den administrerende direktør Keld R. Demant er under anklage for at have overtrådt en EU-forordning, da der blev solgt 172.000 ton jetbrændstof.

    Kunden var det russiske militær. Og brændstoffet havnede i Syrien, mener Bagmandspolitiet.

    Leverancerne fra havne især på Cypern og i Grækenland blev indledt i efteråret 2015. Netop på det tidspunkt gik det russiske luftvåben ind i borgerkrigen på præsident Assads side.

    De anklagede nægter sig skyldige. I bestræbelsen på at få retten til at følge den tanke forlangte forsvarsadvokaterne onsdag, at en række spørgsmål skulle forelægges EU-Domstolen i Luxembourg med henblik på at få en såkaldt præjudiciel afgørelse.

    Sagt på jævnt dansk betyder det, at man vil have EU-Domstolens ord for, hvordan en række formuleringer i EU-forordning nummer 1323 fra 2014, som er i spil i sagen, skal forstås.

    Skulle sagen have været en tur forbi EU, havde det betydet en markant forsinkelse af processen. Men nu kan sagen fortsætte efter planen. Det betyder, at parterne indleder deres procedure den 30. november.

    Derudover er der berammet to retsmøder i december, inden retten trækker sig tilbage for at votere.

    /ritzau/