Tre astronauter indleder Kinas længste bemandede rumrejse

    Kina har fredag sendt tre astronauter af sted på en rumrejse, der efter planen bliver landets længste bemandede mission nogensinde.

    Det oplyser det statslige nyhedsbureau Xinhua.

    De tre astronauter – eller taikonauter, som man også kalder astronauter fra Kina – skal være på den nye kinesiske rumstation Tiangong i et halvt år.

    Her skal de sætte forskellige slags udstyr op og teste teknologi til fremtidig konstruktion på rumstationen. Stationen er endnu ikke i fuld drift.

    Den 55-årige tidligere jægerpilot Zhai Zhigang står i spidsen for missionen.

    Derudover består besætningen af den 41-årige militærpilot Wang Yaping og 41-årige Ye Guangfu fra den kinesiske hær. Wang Yaping bliver den første kvinde, der besøger den kinesiske rumstation.

    Det er andet hold af kinesiske astronauter, der tager turen til rumstationen.

    Første mission varede tre måneder og vendte hjem i september. Den er Kinas hidtil længste bemandede mission nogensinde.

    Rumstationen Tiangong ventes at kunne operere i mindst ti år.

    Dets hovedmodul gik i kredsløb om Jorden tidligere i år, og rumstationen ventes endeligt at kunne tages i brug næste år.

    Kina har på det seneste investeret stort i rumprojekter. Det har blandt andet resulteret i, at landet har sendt et køretøj til Mars.

    De kinesiske rumambitioner er blandt andet udløst af, at USA har forbudt kinesiske astronauter på Den Internationale Rumstation (ISS).

    ISS er et samarbejde mellem USA, Rusland, Canada, Europa og Japan. Den står til at blive taget ud af drift i 2024. Det amerikanske rumagentur, Nasa, har dog åbnet for, at brugen af stationen kan forlænges til 2028.

    Tiangong er en del mindre end ISS.

    /ritzau/AFP