Alarmklokker ringer ved Kinas mange dæmninger og floder

    Kinas omfattende netværk af dæmninger, som beskytter mod årligt tilbagevendende oversvømmelser, er kommet under stadig større pres i de seneste år, og problemerne ventes at tage til.

    Li Shou, klimaanalytiker ved Greenpeace-kontoret i Østasien, siger til AFP, at alarmklokkerne ringer i Kina.

    – Kinas hurtige udvikling og urbanisering på rekordtid har været med til at gøre oversvømmelserne uregerlige. Mange byområder dækkes af vandtæt beton, og vandet kan ikke ledes væk, siger han.

    Ekstremt vejr med styrtregn og skybrud har i de seneste år kostet hundredvis af menneskeliv og lagt tusindvis af boliger under vand.
    På tværs af Henan-provinsen er vandet brudt igennem dæmninger, og Kinas præsident, Xi Jinping, beskriver situationen som “meget alvorlig”.

    Omkring 200.000 indbyggere er blevet evakueret i storbyen Zhengzhou, oplyser lokalregeringen.

    Problemerne ventes at tage til med klimaforandringerne.

    – Når jordens atmosfære varmes op, så er resultatet mere og mere intense regnskyl, fastslår Benjamin Horton ved jordobservatoriet i Singapore.

    Sidste år blev der målt rekordhøje vandstand i 53 af Kinas floder, viser officielle tal i Beijing.

    Dæmninger og flodbredder kan ikke klare presset, hvilket fører til dødelige jordskred og sammenstyrtede huse.

    Samtidig skaber det problemer, at mange store dæmninger er opført for årtier tilbage. Det skaber øget usikkerhed om, hvad de kan holde til.

    I den østlige Anhui-provins blev der sidste år sprængt dæmninger for at frigøre vandmasser i Chuche-floden, som lagde store opdyrkede områder under vand.

    Det værste scenarie er knyttet til De Tre Kløfters Dæmning, der ligger i den øvre del af Yangtze-floden.

    Det berømte bygningsværk er den største hydroelektriske dæmning i verden, og hvis den bryder sammen ville et stort antal mennesker dø øjeblikkeligt, og hele verden ville få forsyningsproblemer.

    Som noget nyt bygges byområder nu med porøse materialer og teknik, der kan suge vandet op, samt flere parkområder, egne bassiner og reservoirer.

    – Målet er at lede vandet væk fra områder med mange huse til områder med åbne marker og dæmninger, siger vandforsker Cecilia Tortajada ved Singapores universitet.

    Men selv om dette hjælper folk i megabyer som Shanghai, så er mange landsbyer og landområder ved de store floder stadigt mere udsatte.

    /ritzau/AFP