Cubaner involveret i protestsang mod styret får fængselsstraf

  Cuba er begyndt at straffe personer, som deltog i demonstrationer rettet mod regeringen for nylig, som rystede det kommunistisk styrede land.

  Fotografen Anyelo Troya var for retten tirsdag. Han blev ifølge sin mor idømt ét års fængsel for at have forstyrret den offentlige orden.

  Han havde taget del i en demonstration i hovedstaden Havana.

  - De bragte ham til retssagen uden en forsvarsadvokat, siger hans mor, Raisa Gonzales.

  Troya havde filmet dele af en video til den regeringskritiske hiphop-sang "Patria y vida" (Fædreland og Liv), som under protesterne i Cuba har fået status som en ny revolutionssang.

  Titlen er en omskrivning af den mangeårige cubanske leder og revolutionshelt Fidel Castros slogan "Patria o Muerte" (Fædrelandet eller Døden).

  De efter cubanske forhold usædvanlige demonstrationer fandt sted i weekenden 11. og 12. juli. Styret i Cuba har beskyldt antirevolutionære eksilcubanere i USA for at stå bag urolighederne.

  Tusindvis af cubanere gik på gaden som følge af den værste økonomiske krise i landet i årevis, der har udløst mangel på blandt andet dagligvarer og medicin.

  Myndighederne bekræftede tirsdag, at retssagerne mod de tilbageholdte personer er begyndt. De er sigtet for at anspore til uro, vandalisme, at forstærke coronapandemien eller angreb mod ordensmagten. Anklagerne kan føre til straffe på op til 20 års fængsel.

  /ritzau/Reuters