Ansatte opkrævede penge for coronasenge på hospital i Peru

  Politiet i Peru har optrevlet et kriminelt netværk, der menes at have opkrævet op mod 131.000 kroner per seng fra alvorligt syge covid-19-patienter på et statsdrevet hospital.

  Myndighederne anholdt således ni personer i en razzia tidligt onsdag morgen lokal tid.

  Blandt de anholdte er de personer, der administrerer det offentlige hospital i hovedstaden Lima, Hospital Nacional Guillermo Almenara Irigoyen.

  Svindelnummeret blev afsløret, efter at politiet modtog en klage fra en bror til en mandlig covid-19-patient, som var blevet bedt om at betale 82.000 soles - godt 131.000 kroner - for en seng på intensivafdelingen samt behandling på hospitalet.

  Det oplyser anklageren i sagen, Reynaldo Abia.

  Sundhedsminister Óscar Ugarte fortæller til journalister, at sagen har fået øjeblikkelige konsekvenser.

  - Det er fuldstændig forkasteligt. Vi kan ikke forhandle med folks liv, siger han.

  I forvejen er Peru ramt af flere korruptionssager med udgangspunkt i covid-19.

  I februar ramte en skandale toppen af politik i landet. Således kom det frem, at en lang række embedsfolk, flere ministre og en tidligere præsident i smug var blevet vaccineret mod covid-19, før Perus officielle vaccineudrulning overhovedet var gået i gang.

  Både Perus udenrigsminister og sundhedsminister var blandt de, der var blevet vaccineret før tid. De trak sig fra deres respektive poster, kort efter at nyheden kom ud.

  Hospitalet, der er omdrejningspunkt for den seneste skandale, Hospital Nacional Guillermo Almenara Irigoyen, er administreret gennem et sygesikringssystem, der tilbyder gratis pleje.

  For at få adgang til en af hospitalets 80 senge på intensivafdelingen skal patienter skrives op på en venteliste.

  Under pandemien har mange patienter betalt store summer til private klinikker, da det offentlige sundhedssystem stod på randen af et kollaps.

  Mens der kun var nogle få hundrede sengepladser på intensiv til rådighed i Peru i marts sidste år, er der i dag næsten 3000 til rådighed på landsplan.

  En opgørelse fra Johns Hopkins University viser, at Peru har registreret knap 2,1 million smittetilfælde og knap 200.000 coronarelaterede dødsfald under pandemien.

  Der bor cirka 33 millioner mennesker i Peru.

  /ritzau/Reuters