Brasilien oplever sin hidtil dødeligste dag under pandemien

    Brasilien registrerede tirsdag det højeste antal coronarelaterede dødsfald på en enkelt dag under pandemien. Således døde 1641 mennesker med covid-19 i landet tirsdag.

    Det viser tal fra sundhedsministeriet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    Hidtil var den mest dødelige dag i Brasilien under pandemien i slutningen af juli sidste år, hvor 1595 coronaofre døde.

    Antallet af nye coronatilfælde er tæt på at toppe på ny i det sydamerikanske land, hvor hospitalerne er på randen af sammenbrud.

    Flere end 257.000 mennesker er døde af covid-19 i Brasilien ifølge den officielle optælling. Det gør landet til det værst ramte land i verden målt på antal døde efter USA.

    Omkring 10,6 millioner mennesker i Brasilien er blevet smittet med coronavirus under pandemien. Alene tirsdag blev der registreret 59.925 nye tilfælde, viser tal fra sundhedsministeriet.

    Der bor knap 210 millioner mennesker i Brasilien.

    Brasilianske guvernører fortalte tirsdag, at de vil gå sammen om at købe covid-19-vacciner og dermed gå uden om den føderale regering, som delstatslederne mener har været for langsom til at udrulle sit vaccineprogram.

    Myndighederne begyndte at vaccinere i midten af januar, men er langt fra det tempo, det kræver for at imødekomme regeringens løfte om at have alle vaccineret inden årets udgang.

    I sidste uge indførte flere byer og delstater en ny runde med restriktioner. Det sker i et forsøg på at undgå at overbelaste landets allerede stærkt pressede hospitaler.

    Forskere og læger slår i avisen The Wall Street Journal tirsdag alarm over en ny og mere aggressiv virusvariant, der stammer fra Amazonas-området i Brasilien.

    De mener, at en ny virusvariant – kendt som P.1 – er skyld i den nylige stigning i antallet af dødsfald i flere dele af Sydamerika, ligesom at den er skyld i, at flere unge mennesker bliver smittet med coronavirus.

    P.1 er mellem 1,4 og 2,2 gange mere smitsom end andre virusvarianter, der tidligere er fundet i Brasilien.

    Samtidig er P1 mellem 25 og 61 procent mere i stand til at gensmitte personer, der tidligere har været smittet med en anden variant af coronavirusset.

    Det viser en ny undersøgelse offentliggjort tirsdag, skriver The Wall Street Journal.

    /ritzau/