Hele landet fastholdes på højeste niveau i coronavurdering

    På grund af usikkerheden om udviklingen af den mere smitsomme coronavariant B117 fastholdes det danske risikoniveau på niveau 5, der er det højest mulige.

    Det gælder både på landsplan og i alle fem regioner.

    Det viser et notat fra indsatsgruppen for covid-19-håndtering, der er offentliggjort fredag. Gruppen har til opgave løbende at vurdere risikoniveauet som led i et varslingssystem.

    Fastholdelsen af niveau 5 sker på trods af, at der i noget tid har været positive tendenser i coronasituationen.

    For eksempel er antallet af patienter indlagt med coronavirus det laveste i to måneder. Og antallet af coronapatienter på intensivafdeling er det laveste i flere uger.

    Men fordi der er forventning om, at den mere smitsomme B117-variant vil blive ved med at sprede sig og i februar bliver den dominerende, taler det ikke for at sænke risikoniveauet.

    – På baggrund af usikkerheden om udviklingen i B117, som forventes at være den dominerende variant fra medio/slutning af februar, fastholdes risikoniveauet på niveau 5 på landsplan og i alle regioner, står der i notatet.

    Torsdag viste de foreløbige tal fra Statens Serum Institut, at B117 udgjorde 26,2 procent af de positive coronaprøver, der blev analyseret i den første uge af februar.

    Det er den hidtil højeste andel, siden seruminstituttet i midten af november begyndte at analysere positive coronaprøver for virusvarianten.

    Varslingssystemet blev indført af regeringen i oktober. Systemet består af fem forskellige niveauer, der går fra 1 til 5.

    For niveau 5 er definitionen, at der er “udbredt samfundssmitte og risiko for, at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges”.

    Idéen med systemet er, at det skal forberede borgere og erhvervsliv bedre på coronatiltag.

    Tiltagene vil kunne blive taget i brug, alt efter hvordan risikoniveauet udvikler sig. Men det er ikke en facitliste, og regeringen er ikke forpligtet til at følge systemet.

    /ritzau/