EL og Alternativet vil lovgive mod højere bidragssatser


    Det har vakt vrede blandt mange af Nykredits og Totalkredits kunder, at de to realkreditselskaber har annonceret endnu en stigning i bidragssatserne senere i år.

    Og på Christiansborg har Enhedslisten og Alternativet nu sat sig for at forhindre, at noget lignende sker fremover.

    De to partier er gået sammen om et udspil, der i højere grad skal sikre husejerne mod uventede stigninger i den månedlige ydelse.

    Enhedslisten og Alternativet ser gerne, at bidragssatsen på allerede indgåede lån bliver låst fast, så de ikke senere kan hæves med mindre særlige omstændigheder foreligger.

    Disse særlige omstændigheder kan for eksempel være øgede kapitalkrav eller en økonomisk krise, som øger behovet for kapital.

    I givet fald skal realkreditselskabet søge om dispensation, og Finanstilsynet skal godkende dokumentationen for det særlige behov.

    Samtidig kan selskabet ikke betale udbytte til sine ejere, og hvis selskabets kunder i den forbindelse vil skifte til et andet selskab, skal det ske uden ekstra gebyrer og udgifter til tinglysning.

    Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, siger om udspillet:

    – Bidragssatserne skal ikke være en økonomisk malkemaskine for realkreditselskaberne. Derfor skal der indføres en hård regulering, der sikrer at bidragssatserne på eksisterende lån kun kan hæves i helt ekstraordinære tilfælde.

    Og Josefine Fock, der er finansordfører for Alternativet er af samme opfattelse:

    – Vi er nødt til at sikre, at kunderne i realkreditinstitutter kan regne med, hvad de skal betale.

    – Det er ikke rimeligt, at gebyrerne bare kan stige og stige, fordi der skal betales udbytte til aktionærer. Der skal være et loft på gebyrerne, så boligejerne kan være trygge i deres boliger, siger hun.

    Nykredit og Totalkredit har selv begrundet de øgede bidragssatser med, at de er nødt til at have tilført ekstra kapital, hvis de skal kunne leve op til fremtidige kapitalkrav.

    /ritzau/