Orbans talsmand langer ud efter Jeppe Kofod og danske medier

    Helt usædvanligt kan man tirsdag følge en høring i kredsen af EU-lande om demokratiske værdier og retsstatsprincipper i Ungarn.

    En talsmand for den ungarske premierminister, Viktor Orbán, livedækker mødet via Twitter. Han retter angreb mod stort set alle lande – også Danmark.

    – Nu hører vi fra Danmark. De er også “bekymrede”, gentager statistikker og indeks, der kommer fra deres “venlige” Soros-betalte presseorganisationer, som opstiller ranglister, skriver Zoltan Kovacs med henvisning til George Soros.

    Ungareren Soros er en af verdens rigeste, og Orban betragter ham i dag som den ungarske regerings værste fjende.

    Kovacs har delt et foto fra mødet, hvor man ser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og Danmarks EU-ambassadør, Jonas Bering Liisberg.

    Udenrigsministeren har uden at tilføje ord svaret Zoltan Kovacs med et link til organisationen Journalister uden Grænsers rangering af pressefrihed i verdens lande. Danmark ligger nummer 5. Ungarn ligger nummer 87.

    Tirsdagens høring er led i en længere proces om problemer med retsstatsprincipper og demokratiske EU-værdier i Ungarn, efter at en såkaldt artikel 7-procedure blev indledt mod landet i 2018.

    En lignende proces kører mod Polen. Det er de første artikel 7-procedurer til dato, og de kan koste et medlemsland stemmeretten.

    Men det er helt usandsynligt, at det vil ske, da det kræver enstemmighed blandt de øvrige.

    Kovacs omtaler en række indlæg fra udenrigs- og europaministrene på mødet i Bruxelles tirsdag. Det er helt usædvanligt, og ministre og diplomater refererer normalt aldrig fra møder, når de foregår i lukket session.

    Zoltan Kovacs, der er frontsoldat for Orban i striden om demokratiske værdier, sammenligner EU-høringen med en koncert af det fiktive “Soros orkester” – igen med henvisning til rigmanden.

    Soros har blandt andet finansieret et universitet, som er blevet lukket af Orbans regering.

    Den tyske europaminister, Michael Roth, svarer Kovacs:

    – Kære statssekretær Zoltan Kovacs. Jeg er ikke musiker, desværre ikke. Jeg er bare en almindelig politiker, som er optaget af europæiske værdier, skriver Michael Roth på Twitter.

    /ritzau/