Nordkorea afviser at tale om atomnedrustning med USA

    Atomnedrustning er taget af forhandlingsbordet, og der er ikke længere brug for lange forhandlinger med USA.

    Det siger Nordkoreas FN-ambassadør, Kim Song, lørdag.

    Atomnedrustning har været helt centralt i det amerikanske engagement med Nordkorea gennem de seneste to år.

    I en meddelelse siger den nordkoreanske FN-ambassadør, at den “vedvarende og betydelige dialog”, som USA ønsker, er et “trick, der skal spare tid”, så det passer ind i en hjemlig politisk dagsorden.

    Det er tilsyneladende en henvisning til, at præsident Donald Trump forsøger at blive genvalgt i 2020.

    – Vi har ikke brug for at have langvarige forhandlinger med USA nu, og atomnedrustning er allerede taget af bordet, siger Kim Song i en meddelelse.

    Nordkoreanerne har tidligere udtrykt utilfredshed med, at USA ikke tilbyder tilstrækkeligt med indrømmelser til gengæld for en atomnedrustning.

    Blandt andet vil Nordkorea have lempet på de omfattende sanktioner, landet er underlagt.

    Nordkorea har sat en frist ved årets udgang og ønsker at se en ændring i den amerikanske tilgang inden da.

    Nordkoreas øverste leder, Kim Jong-un, har advaret om, at han kan vælge en “ny vej” til næste år. Det har vakt ny bekymring for, at Nordkorea vil genoptage de test af atommissiler og langtrækkende missiler, der har været indstillet siden 2017.

    I en kort udtalelse siger Trump lørdag aften dansk tid, at han vil blive overrasket, hvis der kommer en fjendtlig handling fra nordkoreansk side.

    – Vi får se med Nordkorea, siger Trump til journalister ved Det Hvide Hus.

    – Jeg vil være overrasket, hvis Nordkorea reagerer fjendtligt. Han (Kim Jong-un, red.) ved, at jeg har et valg på vej. Jeg tror ikke, at han vil blande sig i det, men vi får se.

    Trump tilføjer, at forholdet mellem ham og Kim Jong-un er “meget godt”, men “der er noget fjendtlighed, det er der ingen tvivl om”.

    Trump og Kim Jong-un har mødtes tre gange siden juni 2018, men der er ikke sket fremskridt i forhandlingerne. Tværtimod er retorikken i de seneste dage blevet skærpet.

    Fredag havde Trump en halv time lang telefonsamtale med sin sydkoreanske kollega, Moon Jae-in, hvor de drøftede den diplomatiske indsats over for Nordkorea.

    De to ledere er enige om, at situationen er “alvorlig”, og at “momentum i dialogen skal opretholdes for at opnå hurtige resultater af forhandlingerne om atomnedrustning”, lød det fredag fra Sydkorea.

    /ritzau/Reuters