Stæren og nattergalen er trængte arter i Danmark

    Gråspurv, vibe, svale, stær, sanglærke, løvsanger og nattergal.

    Det er nogle af de ynglefugle, som de seneste år er gået tilbage.

    Danmark har netop afleveret nye data om landets fuglebestande til EU, og her fremgår det, at 30 procent af landets ynglefuglearter er i tilbagegang.

    Det oplyser DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, som står bag gennemgangen.

    Dansk Ornitologisk Forening har bidraget til opgørelsen.

    Her forklarer biolog Knud N. Flensted, at det primært er fugle, der lever i åbne landområder, som er udfordret.

    – Den helt store gruppe af fugle, der trives dårligt i Danmark, er tilknyttet lysåbne naturtyper som enge, overdrev, heder og moser.

    – Og det skyldes, at de naturtyper generelt har været i tilbagegang i Danmark gennem en lang årrække, og der hvor de er tilbage, bliver kvaliteten dårligere og dårligere, siger Knud N. Flensted.

    Han peger på, at intensivt landbrug er en af de helt store trusler for de fuglearter, der lever i åbne landområder.

    I takt med at dyrkelsen af land er blevet mere effektiv, er markerne blevet større, der er kommet færre markskel og mindre græsbræmmer, mindre ukrudt og færre insekter.

    Dermed er føde og vigtige levesteder for fugle som viben og stæren blevet begrænset.

    I skovene er det gået nedad bakke for blandt andet duehøgen de senere år.

    – Naturen har først og fremmest brug for, at vi behandler den natur, vi har tilbage, ordentligt og sikrer ordentlig drift.

    – Og så er pladsmangel en af de helt store udfordringer, hvor naturen i dag fylder uendeligt lidt af det danske landskab, siger Knud N. Flensted.

    18 procent – eller knap hver femte – ynglefugleart er dog i fremgang, mens 37 procent af bestandene har en stabil størrelse.

    Blandt de fugle, der bliver flere, er solsorte, ringduer og musvitter. Det er netop fugle, som trives i haver og byer, forklarer Knud N. Flensted.

    Hvad angår trækfuglene, er 8 procent i tilbagegang, 10 procent er i fremgang, og 18 procent har stabile bestandstørrelser.

    To tredjedele af trækfuglene har meget vekslende forekomster i Danmark.

    Den nye status på fugle omfatter i alt 226 arter.

    EU’s medlemslande skal hvert sjette år aflevere en status i form af en database over fulglebestanden til EU-Kommissionen. I Danmark er det Miljøstyrelsen, der står for at sende opgørelsen.

    /ritzau/