Danmark kæmper i ny koalition for at svinge sparekniven i EU

  Danmark har dannet en koalition med Østrig, Sverige og Holland i et forsøg på at holde udgifterne til EU så lave som muligt.

  De fire lande, som kalder sig "de sparsommelige fire", går efter at holde EU-landenes indbetaling til det fælles budget på maksimalt en procent af bruttonationalproduktet (bnp) i de igangværende forhandlinger.

  - Østrig har sammen med Danmark, Holland og Sverige dannet en koalition. Vi repræsenterer det synspunkt, at indbetalingen til budgettet skal være én procent af bnp, siger Østrigs finansminister, Eduard Müller, i Luxembourg.

  De fire lande støttes af Tyskland, som dog ikke formelt er med i koalitionen.

  EU-Kommissionen har lagt op til, at landene skal bidrage med 1,11 procent af bnp. Det er således markant mere, end Danmark og de fire andre ønsker.

  Det var egentlig planen, at de fire lande skulle præsentere deres initiativ onsdag i Luxembourg. Men en ellers planlagt fælles optræden af de fire landes ministre blev aflyst.

  I stedet fortalte ministrene fra Østrig, Sverige og Holland om initiativet. Den danske finansminister, Nicolai Wammen (S), aflyste sit interview med henvisning til tidspres.

  - Det er noget, som vi fire lande står fast på, nu da processen går ind i en ny fase, siger den svenske finansminister, Magdalena Andersson, før et møde i Eurogruppen i Luxembourg.

  Andersson påpeger, at der "må være en rimelighed i, hvor meget landene skal bidrage" med.

  Under forhandlingerne om den næste flerårige budgetramme (MFF) er de fire lande enige om, at der skal skæres i støtten til landbruget. Den post fylder for stor en del af det samlede budget.

  Koalitionen vil i stedet bruge penge på bekæmpelse af klimaforandringer, innovation og grænsekontrol, siger Hollands finansminister, Wopke Hoekstra.

  - Lad os komme ind i det 21. århundrede, siger Hoekstra.

  En talsmand for den tyske delegation bekræfter over for Ritzau, at Tyskland støtter målet om maksimalt en procent af bnp.

  EU's budgetkommissær, tyskeren Günther Oettinger, har onsdag på et pressemøde i Bruxelles appelleret til, at landene snarest får afsluttet forhandlingerne om den næste MFF. Den dækker perioden fra 2021 til 2027.

  Han langer i den forbindelse ud efter Tyskland, som har sagt, at man ikke vil skære i landbrugsstøtten. Derimod ønsker man flere penge til grænsekontrol og forskning.

  - Regnestykket i den tyske regering går ikke op, siger Oettinger.

  Med Tyskland med på holdet er der efterhånden tyngde i antallet af lande, der reelt går efter et slankebudget.

  Kilder bekræfter over for Ritzau, at også Irland og Finland støtter et slankt budget. Finland som aktuelt har EU-formandskabet, hvor man skal søge kompromiser, kan dog ikke melde markant ud på budgettet.

  Når de andre lande ikke er med i koalitionen, kan det ifølge en EU-diplomat skyldes, at man nok er enige om en procent. Men man er ikke enige i, hvordan den procent skal fordeles.

  Der er ti nettobidragydere i det aktuelle EU-budget. Det er lande, der betaler mere, end de får igen. Ud over "de sparsommelige fire" er det Tyskland, Italien, Irland, Finland, Frankrig og Storbritannien.

  /ritzau/