OVERBLIK: Syriske kurdere har spillet hovedrolle i borgerkrig

    Onsdag har Tyrkiet indledt en større militær operation mod kurdiske styrker i det nordlige Syrien. Udviklingen er dermed den seneste drejning i en kompliceret borgerkrig i Syrien.

    Her er nogle nedslag i de syriske kurderes rolle i borgerkrigen:

    * Der bor omkring to millioner kurdere i Syrien. De fleste er bosat i den nordøstlige del landet ved grænsen til Tyrkiet.

    * De syriske kurdere sluttede sig tidligt til oprøret mod præsident Bashar al-Assad i Syrien, da oprøret mod ham tog fart i 2011.

    * Året efter trak Assad-tro hærstyrker sig ud af de kurdiske områder og gav kurderne udvidet selvstyre med et ansvar for at bekæmpe andre oprørsgrupper.

    * Den kurdiske parti, PYD, og partiets milits, YPG, har forsøgt at kontrollere de tre områder Eufrat, Jazira og Afrin i det nordlige Syrien – alle med grænser mod Tyrkiet.

    * YPG har tætte bånd til det kurdiske parti i Tyrkiet, PKK, der er på EU’s terrorliste.

    * I marts 2016 proklamerede kurderne en autonom, føderal region kaldet Rojava i Syrien. Det mødte modstand fra både oppositionen og regimet i Syrien. Også USA og Tyrkiet protesterede.

    * Kurderne selv formulerede tre områder, som indgik i Rojava: Afrin nær den vestlige del af grænsen til Tyrkiet, Eufrat langs den centrale del af grænsen og Jazira i det nordøstlige hjørne af Syrien.

    * I efteråret samme år indledte Tyrkiet Operation Eufrat Shield (Eufrat-skjoldet), der ifølge Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, var rettet mod både Islamisk Stat og kurdiske styrker i det nordlige Syrien.

    * Operationen skar igennem det kurdisk-kontrollerede område og delte regionen Afrin fra resten af det kurdisk-kontrollerede område.

    * I 2018 indtog tyrkiske soldater og allierede i området byen Afrin og stort set hele regionen omkring den i Operation Olive Branch (Olivengren). Kun en lille lomme forblev under kurdisk kontrol i den vestlige sektor.

    * YPG har tidligere fået amerikansk støtte til sin kamp mod Islamisk Stat. Præsident Donald Trump har dog varslet, at alle amerikanske soldater skal ud af området.

    * Onsdag har præsident Recep Tayyip Erdogan annonceret, at tyrkerne har sat gang i yderligere en militær operation mod kurderne, Operation Peace Spring. En talsmand for den kurdiske milits beretter om luftangreb mod byer i det kurdisk-kontrollerede område.

    Kilder: NTB, Ritzau.

    /ritzau/