Skotsk domstol: Hjemsendelse af britisk parlament er ulovlig

    Premierminister Boris Johnsons beslutning om at suspendere det britiske parlament i fem uger er ulovlig.

    Sådan lyder en kendelse fra den øverste domstol i Skotland.

    Men domstolen har ikke krævet beslutningen om at hjemsende de britiske lovgivere ophævet. Derimod beder man den britiske højesteret om at tage den endelige beslutning.

    Hvis den går imod Johnson, kan det få meget alvorlige konsekvenser for ham. For han kan blive anklaget for at have givet dronning Elizabeth urigtige oplysninger, da hun godkendte at sende lovgiverne hjem.

    Sker det, må Johnson formentlig træde tilbage, rapporterer BBC.

    Politikerne blev sendt hjem mandag. De skal først komme tilbage 14. oktober. Hvis intet andet aftales, træder briterne ud af EU 31. oktober.

    Det er en gruppe på cirka 70 lovgivere, der har ført sag mod den britiske regering.

    – Vi beder om, at parlamentet genindkaldes øjeblikkeligt, siger Jonna Cherry fra Det Skotske Nationalparti til tv-stationen Sky.

    – Du kan ikke bryde loven ustraffet, Boris Johnson. Retsstaten vil blive håndhævet af Skotlands domstole. Det samme håber jeg, at højesteret i Storbritannien gør, siger hun.

    Labours brexit-ordfører Keir Starmer, mener, at ingen ved deres fulde fem har troet på Johnsons forklaring om, hvorfor parlamentets medlemmer er sendt hjem.

    – Jeg vil indtrængende opfordre premierministeren til øjeblikkelig at indkalde parlamentet for at debattere denne beslutning, og hvad der skal ske herefter, skriver han på Twitter.

    Johnsons kontor oplyser, at han vil appellere den skotske domstols afgørelse til højesteret. Regeringens appel vil blive påbegyndt tirsdag i næste uge.

    Johnson begrundede suspenderingen med, at han som ny premierminister vil få tid til at sætte en ny dagsorden for Storbritannien. Det gælder især indenrigspolitiske initiativer.

    Oppositionen beskylder ham for at styre direkte mod et hårdt brexit, hvor briterne forlader EU uden aftaler.

    De anser hjemsendelsen af lovgiverne – midt i den største politiske krise i Storbritannien siden Anden Verdenskrig – som et angreb på demokratiet.

    /ritzau/AP