USA har formelt begæret Assange udleveret

    Det amerikanske justitsministerium har formelt begæret stifteren af WikiLeaks, Julian Assange, udleveret fra Storbritannien.

    – Vi har nu modtaget en komplet begæring om udlevering fra USA, siger en talsperson for det britiske ministerium for intern sikkerhed.

    Begæringen blev formelt sendt til Storbritannien i sidste uge. Men det blev først offentliggjort tirsdag.

    Assange er i USA anklaget for gennem WikiLeaks at offentliggøre store mængder fortrolige amerikanske dokumenter om krigene i Afghanistan og Irak. Ifølge ministeriet har Assange forbrudt sig mod loven om spionage.

    I sidste måned rejste det amerikanske justitsministerium 17 nye sigtelser mod stifteren Assange. Han sigtes for at have hjulpet den tidligere amerikanske efterretningsofficer og whistleblower Chelsea Manning med at skaffe fortrolig information.

    Ifølge anklagerne har Julian Assange “risikeret alvorlig skade” mod USA. Det skal være sket ved offentliggørelsen af flere tusinde hemmelige dokumenter. Assange har blandt andet bragt fortrolige kilder for de amerikanske styrker i potentiel fare.

    Sverige har besluttet sig for at genoptage en voldtægtssag mod Assange. Men Sverige har ikke begæret ham udleveret endnu.

    En domstol i Sverige har afgjort, at Assange ikke skal varetægtsfængsles i Sverige, hvilket betyder, at han ikke bliver begæret udleveret, mens efterforskningen af sagen mod ham fortsætter.

    Ifølge den svenske dommerafgørelse er Assange sigtet for én voldtægt af mindre grov karakter. Hun mener, at Assange kan afhøres i London, hvor han sidder fængslet.

    Anklagerne i Sverige mod den 47-årige Assange om voldtægt og overgreb mod to kvinder går tilbage til 2010.

    Assange blev 11. april anholdt på Ecuadors ambassade af britisk politi. På det tidspunkt havde han opholdt sig på ambassaden i næsten syv år.

    /ritzau/Reuters