Bred opbakning til fælles EU-løsning på migrationskrisen

    Migration er et af de emner, som flest EU-borgere mener, skal stå øverst på EU’s dagsorden.

    Og blandt spidskandidater til posten som formand for EU-Kommissionen er der bred enighed om, at en fælles EU-løsning er vejen frem.

    EPP-gruppens spidskandidat, Manfred Weber, mener, at EU-løsningen skal stå på to ben: et humanitært i form af en “ny Marshall-plan” med massiv økonomisk støtte til afrikanske lande og et ben af grænsekontrol.

    – Det er statsmyndigheder og ikke menneskesmuglere, der skal bestemme, hvem der kommer ind over vores grænser, siger han onsdag under en tv-debat i Bruxelles.

    Den danske konkurrencekommissær deltager også i debatten for Alde-gruppen.

    Hun er mindre konkret om migrationsspørgsmålet, men mener også, at holdbare løsninger kun kan findes på EU-plan.

    – Der er brug for et fælles migrationssystem, siger hun blandt andet.

    Frans Timmermans, den socialdemokratiske gruppes kandidat, bruger muligheden til at kritisere en italiensk lov, der giver bøder til civile både, der redder migranter op af Middelhavet og tager dem med til Italien.

    – Hver gang en person drukner i Middelhavet, mister Europa et stykke af sin sjæl. Vi er nødt til at redde folk på havet. Men vi er også nødt til at prøve at få folk til ikke at forsøge turen, siger han.

    Ligesom Manfred Weber mener Timmermans, at EU bør investere meget mere i udvikling i afrikanske lande, så potentielle migranter får lyst til at blive i deres hjemlande.

    /ritzau/