Lasershow markerer rund dag for Jernlady i Paris

    Paris fejrer onsdag 130 år med Eiffeltårnet med et overdådigt lasershow, som skal skildre monumentets historie, siden det blev opført til Verdensudstillingen i 1889.

    Den runde fødselsdag blev først markeret ved, at 1300 børn var inviteret til en gigantisk “snack-begivenhed” ved foden af tårnet, som i Paris er kendt som “Jernladyen”.

    Et 12 minutter langt show med laserlys hen over tårnets facade vil derefter blive gentaget mange gange frem til fredag. Showet vil kunne ses fra alle nærliggende bydele.

    Professionelle klatrere har kravlet rundt på Eiffeltårnet for at fastgøre de lys, som anvendes til det spektakulære lysshow.

    Mellem seks og syv millioner mennesker er hvert år oppe i tårnet. I højsæsonen er 30.000 dagligt oppe i tårnet, der har tre niveauer. Det gør tårnet til en af verdens mest besøgte turistattraktioner. Millioner af andre nøjes med at beskue ingeniøren Gustave Eiffels værk nedefra i de omkringliggende parkanlæg i Champ-de-Mars.

    Det 324 meter høje tårn var i lang tid verdens højeste monument. For fem år siden fik tårnet installeret et gennemsigtigt glasgulv på det første niveau – 57 meter over jorden.

    Det stod færdigt til verdensudstillingen for 130 år siden, og det var planen, at det herefter skulle rives ned. Men pariserne var så begejstrede for konstruktionen, at de modsatte sig det. I første omgang fik tårnet lov til at blive stående som radiotårn.

    Den 850 år gamle katedral Notre-Dame, som står for at blive renoveret efter en ødelæggende brand i sidste måned, har normalt 12 millioner besøgende årligt – over fem millioner flere end Eiffeltårnet.

    /ritzau/AP