OVERBLIK: Anden gang var lykkens gang for Danske Bank

    Danske Bank har fredag meddelt, at banken nu har fundet en administrerende direktør efter at have været uden topchef siden 1. oktober sidste år.

    Her forlod Thomas Borgen Danmarks største bank i vanære.

    Det skete i kølvandet på en intern advokatundersøgelse af bankens estiske afdeling, der blev offentliggjort i september.

    Ikke nok med at rapporten blotlagde formodet hvidvask for op mod 1500 milliarder kroner, så fik banken kort efter Borgens exit en lussing af Finanstilsynet.

    Bankens foreslåede afløser til Borgen, Jacob Aarup-Andersen, havde ikke nok erfaring, lød det fra tilsynet, der afviste den 40-årige kronprins som ny topchef. I stedet er det hollandske Chris Vogelzang, der fra 1. juni skal lede banken.

    Læs et overblik over den interne undersøgelses konklusionerne her:

    * Undersøgelsen påviser, at ledelsen i Danske Bank gentagne gange blev advaret om mistænkelige kunder og alvorlige mangler i forebyggelsen af hvidvask i den estiske afdeling.

    * Det skete allerede i 2007, da Danske Bank overtog den estiske bank. Her advarede det estiske finanstilsyn i en kritisk rapport.

    * Også i 2009, 2010, 2013, 2014 og 2015 blev ledelsen advaret. Men først i 2015 lukker Danske Bank filialen i Estland for udenlandske kunder.

    * Thomas Borgen blev forfremmet til administrerende direktør som erstatning for Eivind Kolding i 2013.

    * Borgen var dog allerede fra 2009 del af direktionen. Fra 2009-2012 havde Borgen ansvaret for bankens udenlandske aktiviteter – heriblandt Estland.

    * I den estiske filial fandt undersøgelsen frem til 6200 mistænkelige kunder. I alt var 10.000 udenlandske kunder i den estiske filial i perioden. I alt er 15.000 kunder i omfattet af undersøgelsen.

    * Den samlede strøm af penge fra de udenlandske kunder gennem den estiske filial i perioden 2007-2015 udgjorde 200 milliarder euro. Det svarer til knap 1500 milliarder kroner.

    * Undersøgelsen har ikke kunnet fastslå, hvor stor en del af beløbet der er “mistænkeligt”. Men det er formentligt “en meget stor del” af de 1500 milliarder kroner.

    * Selv om ledelsen får hård kritik i undersøgelsen, vurderer advokaterne fra Bruun & Hjejle, der er hyret af banken, at hverken topchef eller bestyrelse har et retligt ansvar i sagen.

    * Onsdag kom det dog frem, at Bagmandspolitiet har sigtet i alt ti tidligere ledende medarbejdere i banken. Alle ti eks-chefer, heriblandt Thomas Borgen, er sigtet for overtrædelser i forbindelse med aktiviteterne i Danske Bank i Estland.

    Kilder: Danske Bank, Rapport om non-resident portefølje i Danske Bank af Bruun & Hjejle.

    /ritzau/