Ungarn vil sende asylansøgere tilbage til Serbien

  Ungarn vil afvise asylansøgere, der forsøger at krydse grænsen fra Serbien, hvis ikke de i forvejen har prøvet at søge asyl i nabolandet mod syd.

  Det siger en regeringstalsmand mandag, og premierminister Viktor Orbán bekræfter, at det vil være tilfældet fremover.

  Orbán, en stor modstander af at lade migranter og flygtninge komme til EU, tror, at Ungarn kommer til at sende mange mennesker retur til Serbien, der ikke er en del af EU-fællesskabet.

  - I tilfælde, hvor man har flygtninge, vil vi spørge, om de har søgt om asyl i Serbien. Hvis de ikke har gjort det, vil de blive afvist, da Serbien er et sikkert land, siger Orbán ifølge ungarsk TV2.

  Allerede i juli erklærede regeringen i Budapest, at Serbien var "sikkert" for flygtninge.

  Den beslutning har FN's flygtningeorgan, UNHCR, kritiseret, og menneskerettighedsgrupper siger, at Serbien ikke lever op til nogen af kriterierne, der skal til, for sikkert at huse flygtninge.

  Kriterierne er blandt andet, at flygtninges asylansøgning behandles ordentligt, samt at de vil modtage nødvendig beskyttelse og støtte.

  Beslutningen om at sende asylansøgere retur til Serbien er en del af et nyt ungarsk forsøg på at dæmme op for den strøm af mennesker, der kommer til landet efter at være rejst fra primært Mellemøsten og Nordafrika.

  Myndighederne i Ungarn har også afspærret et jernbanespor, som titusindvis af migranter og flygtninge har fulgt til fods for at komme til EU.

  - Vi vil starte en ny æra. Vi vil stoppe strømmen af illegale migranter ved vores grønne grænser (skovområder, red.), siger regeringstalsmand Zoltán Kovács.

  Politiet har registreret, at flere end 190.000 migranter og flygtninge er ankommet til Ungarn i år - mandag krydsede 9000 personer grænsen.

  Imens arbejder Ungarn med at færdiggøre et 3,5 meter højt hegn på sin 175 kilometer lange grænse mod syd. Det ventes at stå færdigt til oktober.

  /ritzau/Reuters