Goldman Sachs skrumper men tjener flere penge end ventet

    Selv om omsætningen faldt 13 procent, skar storbanken Goldman Sachs tilsvarende i omkostningerne og kom ud af første kvartal i år med et større overskud end ventet.

    Samlet kunne Goldman Sachs notere et overskud på 2,3 milliarder dollar på en omsætning på 8,8 milliarder dollar i kvartalet.

    Tre ud af bankens fire hovedområder skrumpede i omsætning i de første tre måneder af 2019. Blandt andet har den del af banken, der handler med aktier på vegne af virksomheder, haft problemer på det amerikanske aktiemarked.

    Modsat kunne banken dog sænke sine omkostninger og så eksploderede den del af bankens forretning, der rådgiver virksomheder om blandt andet fusioner.¨Her omsatte banken for mere end 50 procent mere.

    Goldman Sachs er i Danmark nok mest kendt for sin rolle i forbindelse med statens salg af Dong Energy, der i dag går under navnet Ørsted.

    Goldman Sachs købte sig ind i det delvist statsejede selskab i 2013, da det betalte otte milliarder kroner for 18 procent af selskabet.

    Sammenlagt tjente Goldman Sachs 20,4 milliarder kroner på sin investering i Dong.

    Goldman Sachs er blevet symbolet på Wall Street oven på finanskrisen, hvor det kom frem, at banken ikke bare havde haft fingrene dybt nede i problemramte værdipapirer.

    Den havde også væddet imod positioner, som den have fået sine egne kunder til at tage.

    Bankens øgenavn, “vampyrblæksprutten”, opstod efter en større artikel i magasinet Rolling Stone, der beskrev den som en “gigantisk vampyrblæksprutte, der suger på Amerikas ansigt”.

    /ritzau/