Valgforsker: Ny måling tyder på entydigt blåt stemmespild

  Med 1,4 procent at stemmerne lykkes det ikke partiet Klaus Riskær Pedersen at komme over spærregrænsen ved det kommende folketingsvalg ifølge den nyeste meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau.

  Heller ikke Nye Borgerlige eller Kristendemokraterne står ifølge målingen til at få stemmer nok til at komme i Folketinget.

  Dermed ser det ud til, at blå blok skal forberede sig på et stort stemmespild, siger professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen.

  - Du har et entydigt stemmespild på den blå side. Det gør, at situationen er mere bekymrende, end hvis der også havde været et parti på den røde side, som kunne ophæve det, siger valgforskeren.

  Ligger man stemmerne på Nye Borgerlige, Kristendemokraterne og partiet Klaus Riskær Pedersen sammen, giver det et stemmespild i blå blok på over fire procent.

  - Det vil konkret betyde, at rød blok har en endnu større fordel, når der skal fordeles mandater, siger Kasper Møller Hansen.

  - Rød blok har simpelthen den fordel, at der er stemmer, som ikke vil tælle med i opgørelsen. Det betyder, at der kommer et mere sikkert rød flertal, end målingen viser i procenter.

  Ifølge målingen står rød blok til at få 53,5 procent af stemmerne, mens blå blok står til 46,1 procent af stemmerne.

  Men intet er sikkert endnu, pointerer Kasper Møller Hansen. Den nyeste måling er blot en tidlig indikation af, hvor populær Klaus Riskær Pedersen er blandt vælgerne.

  Ofte vil de små partier klare sig bedre i løbet af valgkampen.

  - Det skydes, at de ikke får så meget opmærksomhed mellem valgene, men når der så er valgkamp, så kan de føre en valgkamp på lige fod med de andre partier, siger Kasper Møller Hansen.

  - Det får Klaus Riskær Pedersen også mulighed for ved at deltage i partilederrunder.

  Målingen er foretaget i perioden fra mandag 18. februar, da Indenrigsministeriet meddelte, at Klaus Riskær Pedersen havde indsamlet de krævede 20.109 vælgererklæringer, til søndag 24. februar.

  Meningsmålinger er altid behæftet med en vis usikkerhed. Når det gælder opbakningen til Klaus Riskær Pedersen, har Voxmeter beregnet den til at være plus/minus 0,7 procentpoint.

  /ritzau/