Kun syv vildsvin er dræbt i år i Sønderjylland

    De milde vintertemperaturer er skyld i, at Naturstyrelsen Sønderjylland kun har nedlagt seks vildsvin siden årsskiftet. Et syvende er blevet kørt ned på den sønderjyske motorvej.

    Det skriver DR Syd mandag.

    Naturstyrelsen ville gerne skyde flere, men vildsvinene er ikke så synlige i øjeblikket. Den milde vinter gør, at vildsvinene bliver inde i skovene, siger vildtkonsulent ved Naturstyrelsen Sønderjylland Klaus Sloth til DR Syd.

    – Der er masser at spise i naturen for vildsvinene. Egene bar meget frugt – altså agern. De ligger på jorden og giver et godt fødegrundlag for vildsvinene, siger han til DR Syd.

    Derfor søger de heller ikke mod de menneskeskabte foderpladser, der netop er sat op for at hjælpe jægerne på vej.

    – Det at vente på et vildsvin et tilfældigt sted er vanskeligt. Det er noget lettere at skyde dem på en foderplads, hvis man ved, de kommer, siger Klaus Sloth til DR Syd.

    Ifølge Klaus Sloth er der 50 til 100 vildsvin i det sønderjyske.

    Vildsvin er potentielle smittebærere af afrikansk svinepest. Sygdommen er uskadelig for mennesker og andre dyr end vild- og tamsvin, men et udbrud inden for Danmarks grænser ville øjeblikkeligt lamme svineeksporten.

    Danmark eksporterer ifølge DR svin for 11 milliarder kroner om året.

    Grundet en stigning i udbrud af den dødelige svinesygdom i Europa besluttede et flertal i Folketinget i juli 2018, at et vildsvinehegn skulle sættes op langs den dansk-tyske grænse.

    Ifølge Naturstyrelsen har sygdommen spredt sig østfra med start i Rusland. Den forekommer nu i en række europæiske lande, blandt andet i Italien og Polen.

    Opsætningen af det næsten 70 kilometer lange hegn begyndte i januar. Ifølge DR forventer man, at det står færdigt til efteråret.

    Klaus Sloth regner med, at hegnet alt andet lige vil hjælpe med at mindske risikoen for, at afrikansk svinepest spreder sig til Danmark.

    Men foreløbig ser arbejdet med at nedlægge vildsvin ud til at forblive svært, da der ifølge Klaus Sloth ikke er tegn på, at vintervejret “vil vise tænder”.

    /ritzau/