Derfor skal du (måske) vente med at købe fiber-bredbånd!


Arkivfoto

Er du på jagt efter lynhurtigt bredbånd, så bør du måske tænke dig en ekstra gang om, inden du går ud og investerer i fiber, specielt hvis du skal betale i dyre domme for at få det lagt ind i huset!

Og hvorfor skal du så det? Jo om ikke alt for lang tid kommer der en ny generation af det mobile netværk, som vi i dag kender som 4G. Den nye generation hedder selvfølgelig 5G, og alle pile peger imod, at den bliver lige så hurtig som fiber!

5G mobilt bredbånd i 2020
5G er planlagt til at blive fuldt udrullet i Europa i 2020. Ifølge en infografik på Billig-Bredbånd.nu forventes 5G at blive 100 gange hurtigere end 4G.

Derudover får det nye netværk et 90% lavere strømforbrug, hvilket gør det nye netværk til det mest miljøvenlige til dato.

Vigtigst af alt, så vil 5G kunne give dig fiber-lignende hastigheder. Vi snakker altså op til 20 Gbit/s leveret i luften, hvilket faktisk er hurtigere end hvad det nuværende fibernetværk kan klare.

Der testes allerede på livet løs med 5G, og i februar 2017 formåede en bil der kørte næsten 200 km/t at opnå en forbindelse til et 5G netværk med en downloadhastighed på 3.5 Gbit/s. Der er altså store perspektiver i 5G, og 5G er da også en forudsætning for IOT-teknologier (Internet Of Things) som f.eks. selvkørende biler.

Man skal dog tage disse hastigheder med et gran salt, da de som med 4G, vil afhænge kraftigt af, hvor tæt du er på en signalmast, hvor mange andre der bruger signalet samtidig med dig og om du befinder dig indenfor eller udenfor. Alle disse faktorer kan forringe signalet, og du vil således nok aldrig opnå 20 Gbit/s. Man kan dog argumentere for, at hvis man blot kan få 5% af den hastighed, så er det også mere end rigeligt!

Mobilt bredbånd i hjemmet?
Når man tænker på mobilt bredbånd, så forbinder man det typisk på bredbånd på mobilen eller via en dongle i computeren.

Sådan behøver det dog ikke at være, og flere og flere bredbåndsudbydere tilbyder nu også bredbånd til hjemmet via det mobile signal. Mobilt bredbånd i hjemmet fungerer på den måde, at du blot tilslutter en router til en strømkilde. Herefter kobler routeren sig automatisk til et mobilt netværk og deler bredbåndet herfra med husstanden og de enheder der findes her.

På den måde har du bredbånd i hjemmet uden at skulle rende rundt med en dongle eller simkort i computeren eller iPad´en.

Kan du vente til 2020?
Hvis du skal have hurtigt bredbånd nu og her, ja så er der måske lige længe nok til 2020. 2020 er desuden starten for udrulningen, og det er endnu uvist, hvor hurtigt vi i Danmark vil få opgraderet vores master til 5G signal.