Minister kræver svar om politiets håndtering af bålfest


Arkivfoto


Hvad er op og ned i en sag, hvor politiet lørdag trak sig og lod en bålfest i Gribskov fortsætte, selv om der er afbrændingsforbud i kommunen?

Det vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) gerne vide. Således skriver han søndag på Twitter, at han kræver, at Nordsjællands Politi redegør for sagen, der blev beskrevet lørdag i Ekstra Bladet.

– Politiet skal selvfølgelig kunne komme alle steder – også hvis der er optræk til ballade.

– Der er mange forskellige oplysninger ude lige nu. Derfor har jeg bedt Nordsjællands Politi om at redegøre for sagen, så vi kan få det nødvendige overblik, skriver ministeren.

Politiet fik lørdag morgen klokken 10.04 en anmeldelse om, at der var antændt bål i skoven ud til Gammel Frederiksborgvej ved Helsinge. Det oplyser vagtchef Dan Houtved søndag aften.

Nogle familier havde antændt bålet i anledning af den muslimske højtid eid.

Bålet var ifølge vagtchefen blevet antændt ved en grillplads. Her fik politiet ifølge vagtchefen oplyst, at der var givet tilladelse af skovfogeden, som også selv var til stede.

– Vores patrulje ved, at der er et afbrændingsforbud, men er i tvivl om, hvad der skal ske. Derfor ringer de hjem til vagtcentralen. Man finder ud af, at der foretaget nogle foranstaltninger.

– Gruppen har brandslukkere og vand med, så hvis der skulle flyve ild fra grillbålet, ville de være i stand til at forhindre en skovbrand. Derfor underkendte vi ikke skovfogedens tilladelse, siger Dan Houtved.

Om eftermiddagen modtog politiet en ny anmeldelse om bålet fra en bekymret brandmand, der cyklede i området. Derfor blev brandfolk sendt til området, og beredskabet bad politiet om at komme.

Da politiet ankom, skete der dog en konfrontation, hvor festdeltagerne blev ophidsede, fortæller Dan Houtved.

– Vi ønsker ikke nogen konfrontation med de her mennesker. Det er der ikke nogen, der er tjent med.

– De var verbalt argumenterende og ophidsede over, at de nu blev præsenteret for, at de skulle slukke det her bål. Vi valgte at køre ud af området og besluttede, at de fik lov til at fortsætte festen, siger han.

Efterfølgende holdt brandvæsenet dog tilsyn med området for en sikkerheds skyld.

Naturstyrelsen Nordsjælland, som skovfogeden hører under, arbejder på at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, oplyser specialkonsulent Jan Kidholm søndag til Ritzau.

Jan Kidholm oplyser dog, at det ikke er Naturstyrelsen, som tager stilling til, om man må tænde bål eller ej.

/ritzau/