OVERBLIK: Danmark får 500 flere værnepligtige


Arkivfoto


Med det nye forsvarsforlig får Danmark 500 flere værnepligtige. Samtidig ændres visse ting i værnepligten.

Få et overblik her:

* Antallet af værnepligtige øges med op til 500 årligt. Herunder øges også antallet af de værnepligtige, der aftjener længere værnepligt end fire måneder.

* Det betyder, at der indkaldes flere værnepligtige til Den Kongelige Livgarde, til den nye brigades mobiliseringskompagnier, der aftjener værnepligt i otte måneder, og flere værnepligtige til det statslige redningsberedskab.

* Midtvejs i forligsperioden gennemføres en midtvejsevaluering af værnepligten med fokus på, om antallet skal fastholdes eller forøges.

* Den grundlæggende værnepligtsperiode på fire måneder fastholdes og målrettes de forventede opgaver.

* Efter endt tjeneste hjemsendes de værnepligtige i enheder. I en periode på fem år derefter har de pligt til at gøre tjeneste yderligere seks måneder i Totalforsvarsstyrken.

* Totalforsvarsstyrken kan sammen med Hjemmeværnet om nødvendigt aktiveres til supplerende uddannelse med henblik på bevogtnings- og sikringsopgaver i krise og krig.

* Der gennemføres en ekstra rekrutteringsindsats for at tilskynde, at så mange som muligt melder sig frivilligt. Der afsættes ressourcer til at oplyse om og markedsføre værnepligten.

* Rekrutteringsindsatsen skal intensiveres, hvis andelen af værnepligtige, der melder sig frivilligt, falder. I dag melder cirka 98 procent af de værnepligtige sig frivilligt.

* Forsvarsministeren kan fortsat øge indtaget af værnepligtige, såfremt Forsvarets behov ændrer sig.

Kilde: Forsvarsforliget 2018-2023.

/ritzau/