Advokat: Bagmandspolitiet er ude på en glidebane


Foto: Uffe Weng / TDC


En ny mere aggressiv kurs fra Bagmandspolitiet med flere aflytninger og andre indgreb mod personers privatliv får en blandet modtagelse hos de advokater, der arbejder som forsvarere.

– Vi er på en glidebane, mener advokat Peter Trudsø, der er sekretær i Landsforeningen af Forsvarsadvokater og tidligere selv har været anklager hos Bagmandspolitiet.

Forleden fortalte politiinspektør Thomas Anderskov, at Bagmandspolitiet vil foretage flere aflytninger.

Metoden ligner den, der kendes fra opklaring af rockeres og banders narkokriminalitet. Den gør efterforskerne i stand til at følge med fra sidelinjen, mens de formodede lovovertrædelser finder sted. Og Bagmandspolitiet har da også målrettet ansat politifolk med erfaring fra bandesager.

– Vi gør det for at spare efterforskningstid, sagde Thomas Anderskov forleden. Han har desuden efterlyst flere meddelere, der loves fuld diskretion og beskyttelse.

Kursskiftet hos Bagmandspolitiet, hvis officielle navn er Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, vækker dog ikke begejstring hos Peter Trudsø.

– Man burde i stedet koncentrere sig om at blive bedre til at efterforske på den gammeldags facon, siger han.

De metoder, man nu vil bruge mere, er temmelig indgribende. I sager om moms kan politiet for eksempel benytte sig af hemmelige ransagninger. Det vil sige, at betjente bryder ind i et privat hjem og går igen, uden at uvildige vidner tilkaldes.

Oprindeligt blev hemmelige ransagninger indført under den store rockerkrig i 1990’erne. Siden da har Folketinget tilladt den ene udvidelse efter den anden.

Også Bagmandspolitiets efterlysning af meddelere får kritik.

– Øget anvendelse af meddelere kan være SØIK’s forsøg på at skabe en løftestang for senere at bede om udvidet anvendelse af anonyme vidner. Og så har vi glidebanen mod den hemmelige retspleje, mener Peter Trudsø.

Derimod er en af hans kolleger, Anders Németh, positiv:

– Jeg har tidligere ikke langt skjul på, at jeg ofte finder Bagmandspolitiets efterforskning både langsommelig og ineffektiv. Set i det lys kan de nye skridt, man påtænker at tage, kun betragtes som en forbedring.

– Retssikkerhedsmæssigt er jeg egentlig ikke så bekymret. Dels er det min erfaring, at Bagmandspolitiet generelt overholder retsplejeloven, dels vil forsvarere og i sidste ende retterne jo kunne minde Bagmandspolitiet om reglerne, hvis det mod forventning bliver aktuelt, siger Németh.

/ritzau/