Eks-betjent straffes i historisk sag om narko og korruption


Arkivfoto


En tidligere betjent med ansvar for en afdeling mod narko- og bandekriminalitet i Norge er mandag blevet kendt skyldig i medvirken til omfattende hashsmugling.

Det er sket ved byretten i Oslo, skriver nyhedsbureauet NTB.

Politimanden er tiltalt for medvirken til at smugle mange ton hash ind i Norge og for korruption. Og beviserne mod ham er så tunge, at dommerne har besluttet at kende 59-årige Eirik Jensen skyldig i sagen.

Foruden betjenten sidder den narkokriminelle Gjermund Cappelen på anklagebænken i sagen. De to har ifølge tiltalen samarbejdet om at få 13,9 ton hash til Norge.

– Det er bevist ud over enhver rimelig tvivl, siger dommer Kim Heger i sin gennemgang af dommen.

– Det afgørende for skyldsspørgsmålet er, at Jensen med sin støtte og bistand har givet indtryk af, at Cappelens hashindførsel var beskyttet, siger Heger videre.

Oplæsningen af dommen gik i gang klokken 9.30 og ventes at vare i fire timer. Først i slutningen står det klart, hvilken straf den tidligere betjent får.

Eirik Jensen høstede i løbet af sin karriere ros fra både det norske kongehus og den norske justitsminister for sine bedrifter i politiet.

Sagen mod ham er blevet betegnet som den mest alvorlige mod en politimand i Norge nogensinde.

Anklagemyndigheden kræver, at Eirik Jensen bliver idømt 21 års fængsel.

Jensen er tiltalt for grov korruption og narkokriminalitet. Han har ifølge anklageskriftet medvirket til at indføre de 13,9 ton hash til Norge fra 2004 til 2013.

Få år inden den påståede smugling blev Eirik Jensen leder af en særafdeling i norsk politi med ansvaret for rockermiljøet og narko- og banderelateret kriminalitet.

Eirik Jensen er også tiltalt for at have taget imod penge og andre goder fra den kriminelle samarbejdspartner Cappelen til en samlet værdi af mindst 2,1 millioner kroner.

Derudover er han tiltalt for at have ni skydevåben, der er ikke var registreret. Desuden er han tiltalt for, at fem våben og to våbendele ikke blev opbevaret forsvarligt.

/ritzau/