19-årig idømt betinget udvisning for vold og trusler


(Privatfoto / Facebook)

HELSINGE: En 19-årig mand med banderelationer er fornyligt blevet idømt et års fængsel for flere tilfælde af vold, ulovlig tvang og trusler mod vidner. Han blev dog frifundet for trusler mod en offentlig ansat.

Der faldt for nyligt dom i et større sagskompleks mod den 19-årige mand, som er statsborger i Kosovo, men har boet i Danmark de seneste 18 år. Han er medlem af gadebanden Local Brother Hood (LBH) som i dag er 'kravlegård' til Gremium chaptret i Helsinge.

'Jeg slår hende fandmne ihjel'
Den 19-årige mand befandt sig d. 12. januar 2015 på Stevnsfortet i selskab med en socialrådgiver, under dette ophold udtalte den 19-årige ifølge anklageskriftet en trussel mod en sagsbehandler, da han sagde "Jeg slår hende fandme ihjel og tager gerne 10 år for det".

Han var derfor sigtet efter straffelovens §266, men nægtede sig skyldig og det lykkedes da heller ikke for Anklagemyndigheden at løfte beviset for truslen - den 19-årige mand blev derfor frikendt for dette.

Tæskede ung mand og truede vidner
Han blev derimod kendt skyldig i et voldeligt overfald på en ung mand i Helsinge, dette skete d. 04. april 2015 på Vestergade. Her blev ofret tildelt en skalle , og både slået med knytnæver og muligvis også sparket af den 19-årige mand og en uidentificeret person.

Det blev dog ikke bevist i retten at voldsofret var blevet sparket.

Udover volden mod den unge mand på åben gade, så blev en mand og to kvinder ligeledes truet med at 'nogen vil komme efter jer' hvis de talte med politiet om den vold som de netop havde været vidner til.

Truede med at skyde ung mand
I sagskomplekset var også et tilfælde af trusler på livet mod en 23-årig mand, som tilfældigt opholdt sig på F24 på Frederiksborgvej i Helsinge. Af ukendte årsager mente den 19-årige mand at have et udestående med den 23-årige, og truede bla. med at ville skyde ham.

Den 23-årige forklarede i retten at han for en del år siden havde kendt den 19-årige meget svagt, og at denne havde på F24 beskyldt ham for noget med en pige, en beskyldning som den 23-årige ikke havde den fjerneste idé om hvorfra stammede og ikke havde nogen idé om hvorfor den 19-årige nu truede ham. Der havde aldrig været noget venskab eller fjendskab mellem dem, da bekendtskabet havde været perifært.

Voldsoffer truet igen og igen
Den unge mand, som den 19-årige havde overfaldet d. 4.april 205, blev ifølge anklageskriftet i perioden 15.juni 2016 og frem til 28.oktober 2016 udsat for omfattende vidnetrusler af den 19-årige og en 20-årig mand fra Gilleleje.

Med blot to-tre dages mellemrum opsøgte den 19-årige sit offer i dennes hjem på Snedkervej i Græsted, oftest i selskab med den 20-årige mand fra Gilleleje, og optrådte her truende og voldeligt overfor voldsofret.

Årsagen til det konstante pres mod voldsofret oplyste den 19-årige voldsmand selv, idet han bla. sagde "Hvis du ikke får stoppet den sag, så ryger jeg ud af landet - og så kan jeg ikke love for hvem der kommer efter dig"

Voldsofret forsøgte da også at trække sin anmeldelse og forklaring tilbage, bla. ved et direkte telefonopkald til anklagemyndigheden i Nordsjællands Politi i en samtale som den 19-årige voldsmand og hans kammerat fra Gilleleje overvågede.

Presset mod voldsofret var dog nyttesløst.

Frifundet: Voldsoffer lejede bil til sin bøddel
Fem personer, heriblandt den 19-årige voldsmand, troppede omkring d. 29. oktober sidste år op hos ofret på Snedkervej i Græsted og fik ham til - under en i situationen underforstået trussel om yderligere vold ifølge anklageskriftet - at leje en bil, betale for den af egne penge og herefter overlade den lejede bil til en 20-årig mand fra Gilleleje.

Bilen blev lejet hos en lokal biludlejning d. 29.oktober kl. 21.10, og efter at have lejet bilen blev den som nævnt overtaget af en 20-årig mand fra Gilleleje.

Anklagemyndigheden fik ikke medhold i retten for anklagen om afpresning mod den 19-årige mand, idet retten ikke fandt at der var ført tilstrækkeligt bevis for afpresning af voldsofret efterstraffelovens § 281.

Den 19-årige mand blev derfor frifundet for dette forhold.

Gode beviser mod den 19-årige mand
Anklagemyndigheden fremlagde en række beviser mod det 19-årige bandemedlem, herunder billeder fra skadestuen af voldsofret samt den udstedte politiattest til dokumentation af ofrets skader.

Ligeledes havde politiet sikret sin den digitale kommunikation mellem ofret og den 19-årige mand, herunder en del beskeder via Facebook, som tegnede et billede af presset mod ofret.

Herudover var der indkaldt en række vidner som alle ifølge retsbogen afgav sikre troværdige forklaringer for retten, og de tegnede sammen med de fysiske beviser et konkret billede af både den udførte vold og truslerne.

Flere indkaldte vidner var dog ikke mødt op under de to retsdage som sagen strakte sig over, under sagen oplyste anklageren at to vidner direkte havde sagt at de frygtede den 19-årige mand og af hensyn til deres egen sikkerhed ikke turde møde op og vidne i retten.

Vidnernes frygt hjalp dog ikke den 19-årige mand i den sidste ende.

Den 20-årige mand fra Gilleleje, som var tilstede ved flere af episoderne, havde under hele forløbet nægtet at udtale sig og blev pure frifundet for at have haft nogen part i nogen af de handlinger som den 19-årige havde foretaget.

19-årig tidligere dømt for vold
Den 19-årige mand i forvejen en række domme, og senest en fra d. 26.marts 2015 hvor han blev dømt for straffelovens §119, vold mod tjenestemand, straffelovens §121, fornærmende tiltale af tjenestemand, straffelovens §281, afpresning og en række overtrædelser af Ordensbekendtgørelsen i form af forstyrrelse af den offentlige ro og orden samt for at have indladt sig i slagsmål eller lign. på offentligt sted.

I forbindelse med denne nye sag har han siddet varetægtsfængslet siden d. 18. januar 2017

Et års fængsel og betinget udvisning af Danmark
På det grundlag at der var tale om fornyet vold og ligeartet kriminalitet, så fandt retten ingen grundlag for at se på sagen med milde øjne, især ikke efter den langvarige trussel som voldsofret var udsat for.

Retten i Helsingør idømte derfor den 19-årige mandlige statsborger fra Kosovo en ubetinget fængselsstraf på et års fængsel, samt en betinget udvisning af Danmark med en prøvetid på to år.

Det betyder at hvis den 19-årige igen begår kriminalitet, så vil han formentlig blive udvist af danmark.