Dansk statsborger mistænkt for folkedrab i Rwanda


Arkivfoto


Anklagemyndigheden overvejer nu, om en 49-årig dansk statsborger skal udleveres til strafforfølgning i Rwanda. Manden er anholdt på baggrund af mistanke om folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden begået i 1994.

En 49-årig mand fra Nordsjælland er i dag blevet anholdt – mistænkt for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden. Det afrikanske land Rwanda har krævet ham udleveret til strafforfølgning for mulig deltagelse i folkedrabet, hvor mange hundredetusinde mennesker blev dræbt på få måneder i 1994.

Efter langvarig og grundig undersøgelse blev den 49-årige tirsdag pågrebet ved en planlagt anholdelsesaktion. Det oplyser senioranklager Martin Stassen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

»Vi står her med en meget alvorlig straffesag. Den 49-årige er mistænkt for blandt andet at have deltaget i massakrer i en kirke og på et universitet, hvor flere end 1.000 mennesker ifølge udleveringsbegæringen blev slået ihjel. Det er et alvorligt indgreb at skulle sende en dansk statsborger til strafforfølgning i Rwanda. Men efter en meget grundig undersøgelse er det SØIKs vurdering, at der er grundlag for at udlevere ham,« siger senioranklager Martin Stassen.

Den anholdte bosatte sig i 2001 i Danmark, hvor han i 2014 fik dansk statsborgerskab. Senere samme år sendte Rwanda en begæring om udlevering.

»Det har været et yderst kompliceret forløb, hvor vi har været helt afhængige af at være en del af det internationale retssamfund. Den langvarige undersøgelse og strafferetlig vurdering skyldes blandt andet, at vi ad flere omgange har måttet vente i op til et år på supplerende oplysninger. Men nu er sagen fuldt belyst, og vi har derfor kunnet skride til anholdelse,« siger senioranklager Martin Stassen, der peger på, at de danske myndigheder i denne form for udleveringssager ikke skal tage stilling til, om den tiltalte er skyldig i forbrydelsen, men i stedet alene vurdere, om betingelserne i udleveringsloven er opfyldt, og om den udleverede vil kunne få en retfærdig rettergang.

Danmark og en række andre EU-lande har tidligere sendt personer til strafforfølgning i Rwandas retsopgør med folkedrabet. Den danske Højesteret besluttede eksempelvis i 2013 at udlevere en 51-årig rwandisk statsborger til retsforfølgelse i Rwanda – denne sag bliver i øjeblikket behandlet ved domstolene i Rwanda.

Den 49-årige mand vil i morgen kl. 9.15 blive fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Hillerød. Sagen bliver nu overdraget til Rigsadvokaten, der skal tage endelig stilling til, om manden skal udleveres til Rwanda. Træffer Rigsadvokaten beslutning om at udlevere den 49-årige, vil han kunne indbringe afgørelsen for de danske domstole.