Retssag udskudt: Naturlæge mødte aldrig op i retten


  Arkivfoto


  En 41-årig naturlæge, der behandler smerteplagede mennesker med cannabis, skulle have været på anklagebænken i Retten i Hillerød tirsdag morgen.

  Men han dukkede aldrig op i retten, og sagen er derfor blevet udskudt.

  – Det ser ud som om, at vi mangler en vigtig person, lød det fra dommer René T. Olsen.

  Efter en lille times venten og forsøg på at få fat i den tiltalte uden held, blev retsmødet udskudt.

  Den 41-åriges forsvarer Poul Hauch Fenger fortæller, at han ikke ved, hvorfor hans klient ifølge ham blev forhindret i at dukke op i retten tirsdag.

  Naturlægen er anklaget for at have dyrket godt 2000 cannabisplanter og for at have forsøgt at sælge forskellige produkter, der indeholder cannabis – blandt andet the og honning.

  Han er tiltalt efter straffelovens paragraf 191, der drejer sig om overtrædelse af narkotikalovgivningen. Den 41-årige mand nægter sig skyldig.

  – Min klient mener, at retten til liv står over for lovgivningen om euforiserende stoffer.

  – Personer retter henvendelse til ham, fordi det er deres sidste udvej til smertelindring, fortæller mandens forsvarer Poul Hauch Fenger.

  Selv om naturlægen mener, at “retten til liv står over for lovgivningen”, understreger anklager Kenn Jørgensen, at:

  – Uanset årsagen, må man ikke overdrage stoffer uden de fornødne tilladelser, siger anklageren, der kalder det for “en usædvanlig sag”.

  For et par år siden fortalte naturlægen i flere medier om, hvordan han havde hjulpet smerteplagede personer med sin cannabis.

  Der har i Danmark været en del debat omkring medicinsk cannabis, og hvorvidt det skulle gøres lovligt.

  Fra 2018 begynder en forsøgsordning med lægeordineret medicinsk cannabis til patienter, der eksempelvis har multipel sklerose, kræft eller rygmarvsskade.

  Tirsdagens retsmøde var ikke blevet forkyndt for den tiltalte, som dog havde været i kontakt med sin forsvarer omkring retsmødet.

  Med en forkyndelse kan retten afsige beslutning om anholdelse, som skal sikre, at den tiltalte er til stede under retssagen.

  Fra 1. marts i år overgik forkyndelse af retsmøder til retterne.

  Det nye retsmøde er blevet sat til 19. april, hvor der er afsat en halv dag.

  /ritzau/