De danske oplevelser og attraktioner er på vej tilbage til fuld styrke


Denne artikel indeholder sponsoreret indhold


Corona og inflation. Med nedlukninger og et generelt faldende besøgstal har det ikke været nemt at drive forskellige former for attraktioner eller oplevelser i de seneste par i Danmark. Dog ser heldet ud til at vende for de mange museer, forlystelsesparker, koncertsteder og mange andre oplevelsessteder rundt om i landet. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

En periode præget af usikkerhed og høje priser
De seneste par år har været en periode, der i dén grad har budt på usikkerhed for både den almindelige borger men også erhvervsdrivende. De stigende priser har medført at mange danskere måtte skære ned på fornøjelserne, heriblandt en tur i biografen, på museum eller lignende. Det viser en undersøgelse fra Dansk Industri foretaget i 2022. Derudover har corona i flere år begrænset turismen, hvilket også har sat sine tegn på bundlinjen hos mange.

Alt dette har medført betydelige udfordringer for mange attraktioner og oplevelser i Danmark i de seneste år. Mange gæster er blevet væk, og samtidig har de stigende råvare- og energipriser presset kultur- og oplevelsesbranchens drift til det yderste. Der har ikke været meget grund til optimisme – indtil nu.

Danskerne tilvælger igen kulturen og oplevelserne
En ny undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at danskerne igen tilvælger kultur og oplevelser. Selvom 2022 har budt på en del usikkerhed og udfordringer, viste sidste års tal, at oplevelsesbranchen generelt oplevede en fremgang sammenlignet med de forrige år.

Ifølge Dansk Industri har flere forlystelsesparker slået deres egne besøgsrekorder samt antal solgte årskort. Samtidig har hele to ud af tre museer oplevet, at deres besøgstal lå enten på det samme eller et højere niveau sammenlignet med 2019.

2022 slår rekord for turismeovernatninger
Selvom verden mere eller mindre er åbnet op igen, foretrækker et stort antal af danskere stadigvæk at tilbringe ferien herhjemme. I 2022 oplevede man hele 10 mio. flere turismeovernatninger end i 2021 og 4,3 mio flere end i 2019. Størstedelen af overnatningerne stod danskerne for, hvoraf de udgjorde 25,6 mio. af de 39,6 mio. samlede antal overnatninger i 2022.

Langdistanceturisterne melder igen deres ankomst
Mange langdistance flyruter fra og til Asien er så småt ved at åbne igen efter at have været nedlagt siden starten af corona. Det har også en positiv indflydelse på turismen i Danmark, og det afspejler sig også i tallene fra Danmarks Statistik.

Her vises det, at der turismeeksporten i 2022 lå på 61,9 mia. kr. Det er en fremgang på cirka 4,2 mia. kr. sammenlignet med 2019. Dette sætter samtidig den nye rekord for turismeeksporten.

Danskernes shoppingvaner er stadig ved at komme sig
Selvom kulturoplevelser og turisme oplever fremgang, har mange danskere ikke fundet tilbage til eksempelvis Strøget i Aarhus eller København i helt samme niveau som de forgangne år. I tallene fra Danmarks Statistik er detailomsætningsindekset for blandt andet “Beklædning mv.” generelt lavere i perioden oktober til december 2022 sammenlignet med samme periode i 2021. Tallene for januar 2023 viser dog tegn på, at kurven igen er på vej op.