Næsten 5000 børn blev misbrugt af præster i Portugal


  Arkivfoto


  Op mod 5000 børn er i Portugal blevet misbrugt af præster i den katolske kirke siden 1950. Det fastslår en uafhængig undersøgelseskommission i en rapport mandag efter at have talt med hundredvis af ofre.

  Højtstående medlemmer af kirken har tidligere hævdet, at der kun var tale om ganske få tilfælde af sexmisbrug og pædofili.

  – Vi ønsker her at hylde dem, som har vovet at bruge deres stemme i denne efterforskning, efter at de blev udsat for overgreb i barndommen. De er langt mere end statistik, siger Pedro Strecht, børnepsykiater og leder af undersøgelseskommissionen.

  Kommissionen siger, at over 500 ofre er stået frem og har fortalt om overgreb.

  – Disse vidneudsagn gør det muligt for os at fastslå, at der har været tale om et langt større netværk af ofre, mindst 4815, siger Pedro Strecht, som holdt pressemøde om sagerne i Lissabon mandag.

  Udsagn fra ofre har afsløret, at der i nogle tilfælde er blevet begået overgreb mod personer i årtier, og at der i nogle tilfælde har været tale om misbrug af “epidemiske proportioner”.

  Tidsfristerne for anmeldelser er i mange tilfælde udløbet, men 25 sager er meldt til politiet, og adskillige andre undersøgelser er sat i værk.

  Et af de tilfældene gælder Alexandra, en 43-årig kvinde, som siger, at hun blev voldtaget af en præst, da hun skriftede som 17-årig. På det tidspunkt var hun netop kommet gennem sin indvielse som nonne.

  – Det er meget svært at tale om disse ting i Portugal, hvor 80 procent af befolkningen siger, at de er katolikker, fortæller Alexandra, som i dag er mor, uddannet inden for IT og har et job i et køkken.

  77 procent af de registrerede overgreb er blevet begået af præster, mens de resterende er begået af personer, som var tilknyttet kirkelige institutioner, viser rapporten.

  48 procent af dem, der har udtalt sig til kommissionen, havde ikke tidligere talt om overgrebene. 47 procent af ofrene var piger.

  I marts skal Portugals biskopper samles for at drage konklusioner ud fra den uafhængige rapport.

  Tusindvis af rapporter om pædofili og overgreb i den katolske kirke er dukket op mange steder i verden de seneste år, og pave Frans er under hårdt pres for at begrænse skaderne fra skandalerne.

  /ritzau/Reuters