Usædvanlig dom: 15-årig pige dømt for vanvidskørsel – hun var bare passager


Arkivfoto


Dobbelt den tilladte hastighed, slalom mellem andre trafikanter, kørsel mod trafikretningen, i nødsporet, overfor rødt, 20 km på tre dæk efter møde med politiets sømmåtter.

Alt imens filmede en 15-årig pige og hujede: ”Kør, kør, kør.”

Det forløb har ført til en forholdsvis usædvanlig dom, hvor pigen også er blevet dømt for vanvidskørsel, selvom hun blot var passager.

Hun har fået et halvt års fængsel.

Føreren af bilen, en dengang 16-årig dreng har fået et års fængsel og er desuden frakendt retten til kørekort i otte år, gældende fra han bliver 18 år.

De dramatiske begivenheder fandt sted natten til den 8. marts 2022.

De to unge mennesker havde stjålet en bil på en adresse i Hvidovre.

Ved hjælp af GPS-sporing i bilen fandt politiet frem til de unge, som kørte på Holbækmotorvejen ved Hedehusene.

De unge stoppede dog ikke, hvorfor politiet eftersatte dem.

I forbindelse med eftersættelsen kørte de to unge i høj fart over mange kilometer på Holbækmotorvejen og igennem en række mindre byer vest for Roskilde, indtil føreren efter ca. 35 minutter mistede herredømmet over bilen og påkørte en anden bilist i Ishøj, da det unge par var på tilbage mod Vestegnen.

Undervejs forsøgte politiet at bringe dem til standsning blandt andet ved brug af sømmåtter og ved at spærre Holbækmotorvejen nær Roskilde.

Et stort antal gange var farten mere end 100 procent over den tilladte hastighed, ligesom det unge par kørte slalomkørsel ind og ud blandt andre trafikkanter, kørte i nødsporet, mod færdselsretningen og over for rødt lys.

Ca. 20 km. af vanvidskørslen skete desuden på tre dæk, idet bilens ene fordæk var blevet ødelagt af politiets sømmåtter.

”Når man som 16-årig uden kørekort fører bil med en så høj hastighed over en strækning på 70 kilometer, så kan man nå at forvolde rigtig meget skade – både på sig selv og på de andre trafikkanter. Der skete kun materiel skade, men det er et sandt held, der i hvert fald ikke skyldtes de tiltaltes adfærd”, siger anklager Natali Nasr.

Undervejs optog pigen videofilm af kørslen fra passagersædet. Her kan man blandt andet høre og se, hvordan hun med GPS guider drengen, der fører bilen, og hvordan hun bl.a. råber ”kør, kør, kør”.

Disse videoer blev afspillet i retten og er baggrunden for, at pigen blev dømt for medvirken til særlig hensynslys kørsel og for at have bragt andre i fare.

At blive dømt for medvirken i en færdselssag er meget sjældent og ifølge anklageren i sagen, så findes der ikke andre lignende domme på netop dette område.

”Den her sag er meget usædvanlig, dels på grund af kørselsforløbets grovhed og længde, dels fordi retten dømmer en passager, der ikke har ført bilen, for medvirken til særlig hensynsløs kørsel og fareforvoldelse”, siger anklager Natali Nasr

Drengen blev idømt et års fængsel og blev frakendt førerretten i otte år, gældende fra han fylder 18.
Pigen blev idømt et halvt års fængsel for at have medvirket ved det der i straffeloven hedder tilskyndelse, råd eller dåd.

Drengen modtog dommen og pigen har taget betænkningstid i forhold til evt. anke.