Smugler-nedtur: Toldere har hapset mere end et halvt ton narkotika i første halvdel af 2022


Foto: Toldstyrelsen.


I første halvår af 2022 har Toldstyrelsen tilbageholdt mere end 600 kilo narkotika på grænsen.

Tolderne har bl.a. tilbageholdt i alt 41 kilo kokain, 103 kilo hash og 16 kilo amfetamin.

Khat tegner sig for størstedelen på 373 kilo.

Blandt sagerne i første halvdel af 2022 er en opsigtsvækkende sag fra februar, hvor toldere fandt 19 liter flydende kokain i vinflasker i Københavns Lufthavn.

Måneden efter fandt de et halvt kilo hash forsøgt gemt i en frossen flæskesteg.

– Vi ser ofte meget kreative måder at forsøge at smugle narkotika over grænsen. Derfor har vi toldere placeret i hele landet, der kontrollerer med hjælp fra hunde, scannere og konkrete risikovurderinger, siger kontroldirektør Michael Lund.

I 2021 tilbageholdt Toldstyrelsen godt 740 kilo narkotika.

Toldstyrelsen finder narkotika i både flydende og fast form hos rejsende i lufthavne, i containere på havne og i pakker og breve.

Siden 2018 er antallet af narkotikasager steget primært på grund af en stigning i pakker og breve hos post- og kurervirksomheder, hvor tolderne oftere end før finder narkotika i mindre mængder.

De mange sager med små mængder narkotika forklarer, hvorfor Toldstyrelsen har tilbageholdt mindre narkotika, mens antallet af sager er steget fra knap 1.800 sager i 2018 til knap 3.000 sager i 2021.

Toldstyrelsen samarbejder med politiet i kontrollen af forskellige former for narkotika for at begrænse ulovlig indførsel og handel i Danmark.

Sagerne bliver overdraget til politiet, der som ansvarlig myndighed står for den videre efterforskning.