Om to uger kan man selv betale for opdateret corona-stik


    Arkivfoto


    Står du uden for risikogruppen, men ønsker alligevel at få et stik med en variantopdateret coronavaccine, kan du nu hive penge op af lommen og købe dig til en.

    Fra midten af november kan man mod betaling få et opdateret boosterstik, oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

    I september besluttede regeringen at give personer, som ikke er en del af målgruppen for det offentlige vaccinationsprogram, mulighed for at købe sig til en vaccine, der er opdateret med de seneste varianter af covid-19.

    Det bliver muligt at få fingre i den selvbetalte vaccine fra den 15. november, meddeler ministeriet.

    I første omgang åbnes der for, at private aktører kan bestille vaccinerne hos Statens Serum Institut. Fra den 14. november og frem distribueres vaccinerne ud i landet.

    – Vaccinationen vil herefter kunne købes af borgerne hos de praktiserende læger, apoteker og andre, der vælger at gå ind i ordningen, skriver Sundhedsministeriet.

    Der er tale om boostervacciner fra både Pfizer og Moderna.

    Staten sælger vaccinerne med rabat, men den samlede pris kan variere, ligesom det er tilfældet, hvis man skal vaccineres i forbindelse med en rejse.

    – Staten sælger vaccinerne til en reduceret pris, der alene dækker Statens Serum Instituts håndteringsomkostninger til pakning, transport med videre.

    – Slutprisen for forbrugeren fastsættes derefter af den enkelte vaccinatør, ligesom det er praksis med eksempelvis rejsevacciner. Den samlede pris for en vaccination kan derfor variere, lyder det på ministeriets hjemmeside.

    For at sikre vaccineforsyningen til risikogruppen, er der fastlagt et loft for, hvor mange covid-19-vacciner, der kan frigives til salg på det private marked.

    Årsagen er, at Danmarks vaccineforsyning skal sikres, og at der er en risiko for fremkomsten af nye covid-19-varianter i løbet af vinteren.

    Målgruppen for de gratis vacciner er personer over 50 år samt gravide,
    personale på sundheds- og ældreområdet, personale på udvalgte dele af
    socialområdet og pårørende i særligt øget risiko.

    /ritzau/