To drenge på 16 og 17 år begik hjemmerøveri i Birkerød


  Arkivfoto

  To drenge på 16 og 17 år er fredag blevet dømt for at have deltaget i et hjemmerøveri i Birkerød.

  Det oplyser Retten i Lyngby på sin hjemmeside.

  Hjemmerøveriet fandt sted i november 2021, hvor drengene sammen med to medgerningsmænd kørte i bil fra Ryparken til Birkerød.

  Den 16-årige har forklaret, at de skulle hente penge som betaling for noget hash, der var blevet leveret.

  Den 17-årige har fortalt, at han var i området i Birkerød, men at han ikke var med inde i en lejlighed og ikke vidste noget om et røveri.

  Men rettens nævningeting har alligevel fundet dem begge skyldige i hjemmerøveri.

  Ifølge retten sparkede de to formentlig først en dør ind til en tom lejlighed på 1. sal. Derefter gik de sammen med de to andre medgerningsmænd ind i en lejlighed i stueetagen, som var ulåst.

  Her boede en 36-årig mand, som blev vækket og slået flere gange i hovedet med en pistollignende genstand. Der blev også råbt: “Hvor er dine penge”, og de ledte i lejligheden efter værdier.

  Beboeren gav dem sin telefon, pung og nøglerne til sin bil, som efterfølgende blev kørt væk. Bilen blev senere på dagen stoppet af politiet i Emdrup, og fire personer løb fra bilen. Begge drenge var i bilen, da den blev stoppet.

  Det 36-årige offer har under sagen forklaret, at han ikke har købt hash af gerningsmændene.

  – Nævningetinget fandt ikke grundlag for at antage, at lejlighedens beboer skyldte penge for hash, og herefter fandtes de tiltalte skyldige i egentligt hjemmerøveri, skriver retten på sin hjemmeside.

  Et egentligt hjemmerøveri er – som udtrykket afslører – et røveri, der er begået i offerets hjem.

  Det er dog et krav, at gerningsmand og offer ikke kender hinanden. Derfor er det vigtigt for sagen, om der var tale om at kradse en gæld ind eller ej.

  Sagen indeholder også en række andre forhold.

  Den 16-årige er også skyldig i et røveri sammen med en anden medgerningsmand, hvor de i januar røvede to grafikkort fra en, som havde sat dem til salg på Facebook og Den Blå Avis.

  Han er ligeledes skyldig i grov vold, da han sammen med et par andre slog og sparkede en 14-årig dreng på Bisbjerg Kirkegård i april 2021.

  Retten idømte den 17-årige tre og et halvt års fængsel, mens den 16-årige blev idømt fire års fængsel.

  De ankede begge på stedet dommene til Østre Landsret.

  /ritzau/