346 millioner sulter i Afrika: Røde Kors advarer om global krise


  Arkivfoto

  346 millioner mennesker i Afrika har ikke nok mad, siger Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC, som har udsendt en advarsel om en truende global sultkrise.

  - Vi står over for en presserende og stadigt mere forværret global krise omkring fødevaresikkerhed - specielt i dele af Afrika og Mellemøsten, siger ICRC-chef Robert Mardini ifølge dpa.

  Sultkrisen er en følge af væbnede konflikter, politisk ustabilitet, klimakrise og følger af coronapandemien.

  - Uden en samordnet indsats risikerer vi, at det udvikler sig til en humanitær krise med ufattelige menneskelige omkostninger, siger Robert Mardini.

  Det er ikke mindst krigen i Ukraine, som har forværret fødevarekrisen. I Somalia alene står import fra Ukraine og Rusland for 90 procent af landets hvede.

  Afrika står også overfor den værste tørke i 40 år, hvilket har forværret sultkrisen yderligere.

  USA's udenrigsminister, Antony Blinken, siger, at Ruslands blokade af ukrainsk korneksport bidrager kraftigt til den tiltagende fødevarekriser.

  - Vi ser resultatet af den russiske aggression i Ukraine overalt. Det kan have bidraget til den dybe krise i Sri Lanka, og vi er bekymrede for de implikationer, det kan have forskellige steder i verden, sagde Blinken, da han i weekenden besøgte den thailandske hovedstad, Bangkok.

  Den amerikanske udenrigsminister gentog et krav til Rusland om at lade omkring 20 millioner ton korn komme ud af Ukraine.

  Han sagde, at udviklingen i Ukraine også har haft indvirkninger på udviklingen i Thailand. Her er priserne på kunstgødning blevet "skyhøje" på grund af russernes blokade i Ukraine.

  - Det har stor betydning - navnlig i et dynamisk landbrugsland som Thailand, hvor mangel på kunstgødning betyder mindre høstudbytte og dermed stigende priser, sagde den amerikanske udenrigsminister.

  /ritzau/dpa