Vandet i Arktis er lige nu fire grader varmere end normalt


Aldrig har klimaforandringerne været mere tydelige og mere skræmmende.

Sådan lyder advarslen fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, efter at nye målinger ifølge instituttet viser, at alle arktiske havområder, der ikke er dækket af is, lige nu er mere end fire grader varmere end normalt.

Like localeyes.dk på Facebook

De meget høje havtemperaturer skyldes, at isudbredelsen i Arktis var rekordlav i foråret. Det forklarer isforsker Rasmus Tonboe fra DMI.

– Store områder nord for Canada og Alaska, nord for Norge og Rusland og langs kysten mellem Rusland og Sibirien brød tidligt op og blottede det mørke vand, mens indstrålingen var nær sit højeste ved midsommer.

– Det betød, at havet opsugede store mængder solenergi, og som konsekvens er det nu væsentligt varmere end normalt, siger Rasmus Tonboe i en pressemeddelelse fra DMI.

Han forklarer videre, at det varme vand forsinker den såkaldte opfrysning og dermed den begyndende dannelse af ny is, som burde begynde de kommende uger og fortsætte igennem vinteren.

– De steder i Arktis, hvor isen potentielt kunne overleve i flere år og blive tyk og robust, er lige nu isfri eller dækket med spredte flager.

– Dermed er de områder til næste sommer og smeltesæson blot dækket med tynd såkaldt vinteris, der har ringe overlevelseschancer, siger isforskeren.

Rasmus Tonboe forklarer desuden, at den tykke og robuste is der er tilbage i Arktis, er placeret rigtigt uheldigt. Dermed kan man allerede nu med stor sikkerhed konstatere, at havisen i Arktis kommer svækket og særdeles sårbar ind i 2017.

Klimachef hos WWF Verdensnaturfonden John Nordbo håber, at Danmark og EU vil komme ud af starthullerne og få ratificeret den globale klimaaftale.

– Klimakrisen er en global krise, som hele tiden tager til, og som ikke kun vil påvirke grønlændernes liv mere og mere, men også EU-borgernes.

– Derfor er det besynderligt, at den danske regering kan få sig selv til at slå bremsen så hårdt i, som den gør, når det gælder klimaindsatsen, siger han.

Ifølge DMI peger klimamodeller på, at vi allerede midt i det 21. århundrede vil opleve de første isfri somre i Arktis.

/ritzau/